Frankrijk wil Franse identiteit afnemen van 5 terroristen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wil de Franse nationaliteit afnemen van vijf terroristen. De vijf werden destijds veroordeeld voor hun lidmaatschap bij de terreurgroep die verantwoordelijk was voor een bomaanslag in de Marokkaanse stad Casablanca in 2003. Bij die aanslag kwamen 45 mensen om het leven. Verwacht wordt dat Frankrijk de maatregel nog vaker gaat doorvoeren in de strijd tegen terrorisme.

"Ik heb de eerste minister voorgesteld om de Franse nationaliteit van de vijf terroristen af te nemen", liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve vandaag weten.

De vijf hebben allemaal een dubbele nationaliteit. Vier van hen hebben naast de Franse nationaliteit ook de Marokkaanse nationaliteit, de vijfde heeft naast de Franse ook de Turkse nationaliteit. Het decreet om hun nationaliteit af te nemen, zou deze week al ondertekend kunnen worden.

Het is niet de eerste keer dat iemand de Franse nationaliteit wordt ontnomen. Zo werd de maatregel (die in het Franse Burgerlijk Wetboek staat nvdr.) volgens Le Figaro tussen 2000 en 2014 acht keer doorgevoerd voor terroristen. Verwacht wordt dat de maatregel steeds meer zal worden doorgevoerd en dat in de strijd tegen terrorisme.

Meest gelezen