Asielzoekers voor het eerst geweigerd

© Bart Dewaele

De Dienst Vreemde­lingenzaken (DVZ) heeft gisteren voor het eerst geweigerd om asiel­zoekers te registreren. Daardoor kunnen ze ook niet meer in de pre­opvang terecht en ­belanden ze op straat. “Onverantwoord”, reageren de hulporganisaties.

sofie buekenhoudt en hannes cattebeke

Sinds gisteren krijgen de vluchtelingen met een ‘zwak profiel’, zoals moeders met kinderen of ouderen, absolute voorrang. Alle anderen moeten hopen op een van de schaarse overgebleven plaatsen. Zelfs vluchtelingen die zich de voorbije twee weken al eens eerder aanmeldden en opdagen met een convocatie of terugroepbrief in de hand, zijn nu niet meer zeker. ­Gisteren stond zo – opeengepakt en ingepakt tegen de regen en de ­koude – een honderdtal mannen tevergeefs in de rij met hun roze papiertje te zwaaien.

Wie deze week voor het eerst langsgaat bij DVZ en niet onmiddellijk wordt geregistreerd, krijgt zelfs helemaal geen terugroepbrief meer. “We hebben besloten om ­tijdelijk geen uit te delen”, zegt woordvoerder Geert De Vulder. “De vertraging loopt al op tot 8 december. Daarom lassen we een stop in, zeker tot volgende maandag.” De Vulder roept net als het kabinet van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) ook de terreurdreiging in als excuus, al is niet duidelijk op welke manier die een rol speelt bij de registraties.

Een terugroepbrief is behalve een uitnodiging voor het eerste interview bij DVZ echter ook het toegangsticket tot de preopvang in de WTC III-gebouwen. “Wie geen brief krijgt, staat dus op straat”, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. “Net als diegenen van wie de datum op hun brief is verlopen. Zij hebben op dit moment geen perspectief. We doen wel nog steeds ons best om alle moeders, kinderen en ouderen op te vangen, met en zonder brief. Maar dit is geen houdbare situatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen