Koning wil minder prinsen en prinsessen

© Photo News

Het koninklijk huis wordt stilaan te uitgebreid, vindt koning Filip. Met te veel prinsen en prinsessen. Dus verstrengt Filip de regels om toekomstige familieleden de naam ‘Van België’ toe te kennen. De komende decennia zullen alleen zijn kleinkinderen die nog krijgen.

Wim Dehandschutter

Het koninklijk huis heet officieel Van België, en telt momenteel 22 leden. Het gaat in de eerste plaats om koning Albert en koningin Paola, hun (schoon)kinderen en kleinkinderen. Naast hen mogen Marie-Christine en Esmeralda, halfzussen van koning ­Albert uit het tweede huwelijk van ­Leopold III met Lilian Baels, zich Van België noemen.

“Maar het koninklijk huis wordt stilaan te groot. De titel van prins van België dreigt zo in te boeten aan waarde”, klinkt het bij paleisbronnen. Dus grijpt koning Filip in. Hij beperkt het aantal toekomstige prinsentitels. De komende decennia zullen alleen nog de kleinkinderen van Filip de titel van prins en prinses van België krijgen. Versta: de kinderen van de nu nog minderjarige Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore. In de volgende generatie krijgen alleen de kleinkinderen van Elisabeth de prinsentitel, niet die van haar zus en broers.

Het Koninklijk Besluit, dat gisteren in het Staatsblad is gepubliceerd, zorgt ervoor dat het koninklijk huis niet verder uitwaaiert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen