Buitenlands charmeoffensief van Reynders loopt na één dag al fout

© BELGA

Onze staatsveiligheid faalde en er lopen 10 zwaarbewapende ­terroristen met bommengordels rond in België. Dat is wat de Amerikaanse tv-zender ABC ­concludeerde na een interview met vicepremier Didier Reynders (MR). Die had het interview nochtans toegestaan om het ­imago van België bij te schaven. “Ze hebben alles uit de context getrokken”, zegt het kabinet.

Simon Andries en Farid El Mabrouk

Na weken België-bashing in de buitenlandse media vond de federale regering het welletjes. Zowel premier Charles Michel (MR) als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) startten gisteren een reeks interviews in de buitenlandse media om het beeld van “terreurland België met jihadhoofdstad Molenbeek” bij te stellen. “Het is de bedoeling om een correct beeld te schetsen van ons land en onze staatsveiligheid”, beklemtoonde Reynders.

Om die boodschap meteen ook kracht bij te zetten, liet Reynders zich op zijn kantoor interviewen door ABC, een van drie grootste tv-netwerken in de Verenigde Staten. Het gesprek kwam afgelopen nacht op tv, maar interviewer Matt Gutman lichtte via Twitter al een tipje van de sluier: “Volgens de Belgische vicepremier lopen er ongeveer 10 zwaarbewapende terroristen met bommengordels rond, klaar om een aanslag te plegen. Hij geeft ook toe dat de staatsveiligheid faalde bij de aanslagen in Parijs.” Straffe uitspraken, die in een mum van tijd de wereld rondgingen.

De federale regering ontkende die informatie met klem, en ook het kabinet-Reynders reageerde gisteren misnoegd. “Er klopt helemaal niets van.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen