Met de introductie van de nieuwe iPhones en iPads vind Google dat het hoog tijd is om iOS-gebruikers op te voeden. De internetgigant lanceert daartoe een nieuwe website met als enige doel iOS-gebruikers uit te leggen hoe ze snel en pijnloos de stap naar Android maken.

Google benadrukt hoe eenvoudig de overstap is en legt stap voor stap uit hoe je foto’s, muziek, contacten en apps overzet naar je nieuwe toestel. Voor e-mail benadrukt het bedrijf dat het besturingssysteem ook compatibel is met iCloud-e-mail, wanneer je de juiste app downloadt.

Apple lanceerde niet zo lang geleden een gelijkaardige webpagina waarin het bedrijf uitlegt hoe eenvoudig het is de overstap in omgekeerde richting te maken. Een korte vergelijking toont dat een wissel in de ene richting toch eenvoudiger is dan in de andere richting. Android heeft een uitgebreide ondersteuning voor iCloud, andersom is een dergelijke ondersteuning vrijwel onbestaand.

Vage uitleg
Op Android kan je je contacten importeren door in te loggen met je iCloud-account. Je iTunesbibliotheek kan je integraal uploaden naar Google Music en ook je afbeeldingen zet je vlot over via de Google Cloud.

De ondersteuning voor dezelfde dingen van Apples kant klinkt bij elke stap vrijwel identiek: “hier kan je een app voor downloaden”. Welke app dat moet zijn laat Apple in het midden. Een opvallend vage uitleg voor een fabrikant die gebruiksgemak zo hoog in de vaandel draagt. Eerlijkheidshalve heb je om je iCloud-mail op Android te gebruiken ook een extra app nodig.

Googles gids is duidelijk een rechtstreekse aanval op Apple. Wie jaren bij de iPhone zweerde maar de overstap wil maken naar een lager geprijsd toestel vindt er alle belangrijke info op één plaats.