© Patrick Hattori

"Kosten project Grote Markt onwaarschijnlijk hoog"

De prijs van het nieuwbouwproject op de Grote Markt heeft dinsdag voor een woelig debat gezorgd tijdens de gemeenteraad van Mechelen. De sp.a-fractie stelt zich de vraag of schepen Greet Geypen (Open Vld) daar bewust over heeft gelogen. “Ik was verstrooid”, reageert ze.

Sven Van Haezendonck

In onze weekendkrant kon u reeds lezen dat de herbestemming van de site op de hoek van de Frederik de Merode- met de Scheerstraat 2,4 miljoen euro zal kosten. De stad investeert zelf omdat de privé niet geïnteresseerd bleek te zijn in de ontwikkeling. “Maar de bouwkosten zijn onwaarschijnlijk hoog: 1,8 miljoen voor 615 vierkante meter casco afgewerkte ruimte is zeer veel geld. Zo’n 3000 euro per vierkante meter. Dat betekent dat deze woningen afgewerkt 5000 euro per vierkante meter zouden kosten”, stelt gemeenteraadslid Karel Geys (sp.a).

"Een brug te ver"

Als vorige schepen voor Stadsvernieuwing was hij voorstander om de stadskanker aan te kopen. “Iets meer dan een half miljoen euro, dat was te verdedigen. Maar de prijs voor de nieuwe ontwikkeling is in deze periode waarin wij om de oren worden geslagen met noodzakelijke besparingen een brug te ver”, stelt Geys.

"Moeilijk verkoopbaar"

Voor de openbare verkoop rekent Mechelen op minstens 870.000 euro inkomsten. Zo brengt de stad drie smalle en hoge woningen van drie tot vier verdiepingen op de markt. “Ik ben voorstander van compact wonen. Al lijken woningen met een netto oppervlakte van drie op zeven meter mij moeilijk verkoopbaar”, zegt Geys. Met de verkoop prijs kan hij leven. “2500 euro per vierkante meter is normaal. Dan nog steekt de stad 1,4 miljoen toe. Geld dat ze beter kan benutten voor een nieuw sociaal restaurant”, aldus het raadslid.

"Ik eis excuses"

Geypen, zijn opvolger als bevoegd schepen, was duidelijk niet opgezet met de kritiek. Ze fulmineerde fel en zei dat Karel Geys verkeerde informatie de wereld instuurde. “De nieuwbouw zal ons maar 1,3 miljoen kosten”, stelde Geypen. Dat bleek een pijnlijke uitschuiver, want ook in uw krant werd 1,8 miljoen afgelopen weekend opgegeven als kostprijs. Een verslag van een schepencollege eind september bevestigde dat. “Ik eis excuses mevrouw Geypen voor het beledigen van Karel Geys. In uw prijs bent u de erelonen en de btw vergeten, wat de prijs wel degelijk op 1,8 miljoen brengt”, zei fractieleidster Caroline Gennez.

"Wij moeten iets doen"

Die excuses zijn er woensdag ook gekomen. “Ik heb Karel Geys gebeld. Hij apprecieerde dat. Het was halfeen ’s nachts en ik was verstrooid na een lang dag begrotingsbesprekingen sinds 8u30 ’s morgens”, zegt schepen Geypen. Toch is ze het over de grond van de zaak niet eens met Geys. Volgens haar is er geen alternatief. “Veertig jaar heeft de privé de kans gehad om de plek te ontwikkelen. Na onze aankoop van de site hebben veertien investeerders het dossier opgevraagd, maar niemand heeft een bod gedaan. Wij moeten iets doen. Dit is een van onze meest beeldbepalende stadsgezichten”, legt Geypen uit. Ze spreekt ook tegen dat het project de stad uiteindelijk 1,4 miljoen zal kosten. “De kostprijs van de bouw en de opbrengsten van de verkoop kunnen wij alleen maar inschatten. Die liggen niet vast”, zegt ze nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER