Rijden de Spanjaarden de nul weg?

Naar jaarlijkse gewoonte zijn de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez de favorieten voor de Amstel Gold Race. Alleen won in de 48 jaar dat hij bestaat nog nooit een Spanjaard de Nederlands-Limburgse kronkelklassieker.

Hugo Coorevits

Wielrennen op Sportwereld.be

Valverde werd in 2008 derde achter Cunego en Fränk Schleck. Brons was ook zijn deel in september 2012 op het WK dat Philippe Gilbert won. Het was toen de eerste keer dat de streep 1.800 meter voorbij de top van de Cauberg lag, in het onooglijk kleine dorpje Vilt. Vorig jaar versperde de Tsjech Roman Kreuziger dan weer de weg naar de zege voor Valverde.

‘De Onverslaanbare’ is opnieuw heel hot. Samen met de uitrustende Alberto Contador is de vrijdag 34 jarige Murciaan dé ronderenner van het voorjaar. Hij won de voorbije maanden al zeven keer en toonde bijvoorbeeld in Dwars door Vlaanderen in Waregem dat hij meer is dan alleen maar een Ardennen-coureur.

‘Het is me om het even wat voor koers van de drie ik win’, zei Valverde gisteren ‘De Amstel is de meest gekke van de triple. In de Amstel moet je doorlopend attent voorin rijden, anders raak je de benen afgesneden door de doorlopende tempowisselingen. Luik won ik al in 2006 en 2008.’

Kamer 11

Voor Joaquim Rodriguez zijn ‘La Doyenne’ én de Amstel Gold Race lacunes in een stilaan indrukwekkende palmares. De bijna 35-jarige Catalaan voert een sterke Katusha-ploeg aan waarin zijn bloedvriend Dani Moreno zijn rechterhand is.

‘Purito’ belandde vrijdag met drie uur vertraging in de magische kamer 11 in Hotel Malpertuus in Herderen-Riemst. Hij legde op de Teide in Tenerife de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Ardennen en de Giro. ‘Purito’ won wel een etappe en pakte voor het tweede opeenvolgende jaar de eindzege in de Ronde van Catalonië, maar puur qua uitslagen is het net iets minder dan vorig jaar. ‘De Giro is mijn grote doel, maar ik laat de volgende acht dagen niets liggen.’

Onvoorspelbaar?

Voor de neutrale kijker is het te hopen dat het vierde WorldTourmonument van het voorjaar eenzelfde onvoorspelbaar scenario krijgt als de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Juist daarom is het goed dat koersdirecteur Leo van Vliet vasthoudt aan een finish een kleine twee kilometer voorbij de Cauberg.

In principe volstaat het niet om te wachten tot de vierde en laatste keer Cauberg. Een stevige wind, gelardeerd met wat buitjes, kunnen van deze paaseditie van de Amstel Gold Race een uitsmijter maken. Met een klassieker als Milaan-Sanremo 2014 is niemand gebaat, Alexander Kristoff uitgezonderd.Lees het volledige artikel in de digitale krant van 20 april

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen