Buurt allesbehalve opgezet met schoolstraat: “Moeten toch niet opdraaien voor asociale gedrag van enkele ouders?”

© if

Een aantal bewoners van de Hulststraat zijn er niet over te spreken dat hun straat vanaf 1 juni een ‘schoolstraat’ wordt. Volgens hen zijn ze de dupe van het asociale gedrag van enkele ouders.

guido van de ven

Het gemeentebestuur test vanaf 1 juni het systeem van een ‘schoolstraat’ uit in het deel van de Hulststraat vanaf de parking aan de kerk tot voorbij de ingang van de vrije basisschool De Hoge Geest aan het einde van de straat. Bij het begin en het einde van elke schooldag wordt de straat telkens een half uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer.

Een aantal bewoners van de Hulststraat gaat niet akkoord met die ingreep. “Elke schooldag gaan we 's ochtends en 's avonds telkens een half uur lang niet in of uit de straat kunnen rijden”, zegt Stefan Behiels. “De Hulststraat is een straat zonder doorgaand verkeer met een fiets- en voetpad van de weg gescheiden door paaltjes en een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Op tweehonderd meter van de school is er een grote parking aan de kerk. Jammer genoeg vinden heel wat ouders dat toch nog te ver en willen ze hun kind per se afzetten aan de schoolpoort. Met alle gevolgen van dien: draaien, manoeuvreren, parkeren voor garagepoorten of opritten. Door het afsluiten van de straat gedurende tweemaal een half uur, zijn we de dupe van het asociale gedrag van enkele ouders. We erkennen dat er een probleem is met de verkeersveiligheid, maar we moeten toch niet opdraaien voor het foute gedrag van een aantal ouders van leerlingen? In maart was er een overleg, maar dat bleek een maat voor niks. Onze voorstellen om een pasje te geven aan bewoners en de afsluittijd te beperken tot vijftien à twintig minuten zijn namelijk niet behouden.”

Volgens schepen van Mobiliteit Chantal Vergauwen (CD&V) gaat het om een testfase van één maand. “De verkeerssituatie aan de school is gevaarlijk en elk ongeval met een kind is er één te veel. Daarom voeren we het principe van de ‘schoolstraat’ in. Na één maand volgt er een grondige evaluatie en kan iedereen opmerkingen maken. Pas als de evaluatie positief is, wordt de testfase verlengd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen