© bert Foubert

Ploegbaas zwaargewond na val in liftschacht

Een 46-jarige arbeider uit Ravels is woensdagochtend zwaarge-wond geraakt na een val in een liftkoker op de werf van school GBS Het Kompas in de Kardinaal Cardijnstraat in Sint-Gillis-Waas. Het slachtoffer, een ervaren ploegbaas, werd verblind door een werflicht en struikelde.

bfs

Het ongeval gebeurde om 7.30u op de grote werf achter de sporthal. Daar wordt momenteel een nieuw complex gebouwd voor basisschool Het Kompas. “Een arbeider was tijdens werkzaamheden in een liftschacht gevallen”, zegt woordvoerster Jolien Van Damme van de Hulpverleningszone Waasland. “Hij stond op de tweede verdieping en viel tot een verdieping lager. Het RED-team dat gespecialiseerd is in reddingsacties in dieptes en op hoogtes werd opgeroepen, maar hun hulp bleek uiteindelijk niet meer nodig te zijn. Het slachtoffer kon al met de brandweerladder geëvacueerd worden. Hij werd ter plaatse verzorgd en daarna met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.”

De arbeider was een 46-jarige ervaren ploegbaas die op de werf aan de slag was voor bouwbedrijf Jan Willems uit Ravels. Op het moment van de feiten was hij bezig met het plaatsen van het laatste stuk van een gewelf. “De man werd verblind door een werflicht dat op het gelijkvloers stond opgesteld en struikelde”, zegt arbeidsauditeur Jan Vermeir. “Dat werflicht stond niet correct geplaatst en zorgde voor een onveilige in plaats van voor een veilige werkomgeving. Ook de liftkoker zelf was niet veilig afgebakend. Er was maar voor drie vierde balustrade aangebracht. De schacht zelf was maar gedeeltelijk dichtgemaakt met houten planken. Dat was ook op de andere verdiepingen het geval.”

Toestand stabiel

De collega’s van de ploegbaas waren zwaar onder de indruk van de feiten en werden na het ongeval naar huis gestuurd. De werf werd afgesloten om het onderzoek door de arbeidsinspectie toe te laten.

De toestand van de ploegbaas was woensdagavond stabiel. “Hij is gelukkig aan de beterhand”, meldt men bij bouwbedrijf Jan Willems. “Over de omstandigheden van het ongeval doen we voorlopig nog geen uitspraken. We wachten eerst de resultaten van het volledige onderzoek af.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER