Willy Borsus verlaat de federale regering en wordt Waals minister-president

© BELGA

MR en CDH stellen vandaag de nieuwe leden van de Waalse regering voor. Federaal minister Willy Borsus (MR) zal Paul Magnette (PS) vervangen als minister-president. Woensdagmiddag is tevens een constructieve motie van wantrouwen tegen de regering van de PS en CDH ingediend.

kdm, adm

Tot heden was Borsus minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Ook was hij belast met het beleid inzake het spoorwegsysteem en met de regulering van het spoor- en luchtverkeer. In die functie zal hij nu worden opgevolgd door zijn partijgenoot Denis Ducarme, zo deelt Chastel nog mee.

Eén minister minder

De nieuwe Waalse regering zal zeven ministers tellen, één minder dan de vorige regering. Dat hebben Olivier Chastel en Benoît Lutgen, voorzitters van MR en cdH, gezegd op de radio bij RTBF en RTL. De liberalen van MR krijgen vier posten, de humanisten van cdH drie.

Naast Borsus zullen ook de MR-politici Valérie De Bue (Lokale Besturen), Jean-Luc Crucke (Begroting en Energie), en Pierre-Jeholet (Werk en Economie) minister worden. Voor cdH zullen Alda Greoli (Volksgezondheid), René Collin (Landbouw) en Carlo Di Antonio (Mobiliteit) deel uitmaken van de nieuwe regering.

De drie CDH-ministers krijgen de posten van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Milieu en Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken en Ambtenarenzaken.

MR en CDH beschikken samen over 38 van de 75 zetels in het Waals parlement, de krapst mogelijke meerderheid. Op 19 juni kondigde Lutgen aan dat hij niet langer met de PS wilde voortregeren in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.

Constructieve motie van wantrouwen

In het Waals parlement is woensdagmiddag de constructieve motie van wantrouwen tegen de regering van PS en cdH ingediend. Dat werd vernomen bij voorzitter André Antoine.

Er moet nu een termijn van 48 uur in acht worden genomen vooraleer het parlement de nieuwe meerderheid van MR en cdH kan goedkeuren. De conferentie van voorzitters beslist donderdag wanneer die plenaire sessie wordt gehouden. Belangrijke complicatie daarbij is de zwangerschap van Mathilde Vandorpe (cdH) en Jacqueline Galant (MR). Hun stem is vereist, dus als zij plotsklaps naar de materniteit moeten vertrekken, kan de stemming niet doorgaan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen