Dimitri Verhulst schrijft Nederlandse Boekenweekgeschenk

De Vlaamse schrijver en dichter Dimitri Verhulst schrijft volgend jaar het Nederlandse Boekenweekgeschenk. Dat maakte de Nederlandse stichting CPNB bekend. Het thema van de 80e Nederlandse Boekenweek in 2015 is "waanzin", onder het motto "Te gek voor woorden".

De 41-jarige Dimitri Verhulst debuteerde in 1999 en schreef sindsdien onophoudelijk boeken, romans, verhalen, novellen, poëzie en toneel. Zijn doorbraak kwam in 2006 met het boek "De helaasheid der dingen", waarin de schrijver terugkeert naar zijn jeugdjaren.

Met "Godverdomse dagen op een godverdomse bol" won hij in 2009 de Libris Literatuurprijs. Eind augustus verschijnt zijn nieuwe roman "Kaddisj voor een kut".

Verhulst is de vijfde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Onder anderen Hugo Claus (1989) en Tom Lanoye (2012) gingen hem voor. De CPNB werkt voor de Boekenweek steeds meer samen met de Vlamingen. Zo is het Boekenweekgeschenk ook in Vlaanderen verkrijgbaar.

De CPNB koos voor het thema waanzin omdat dit "in al zijn vormen welig tiert in de letteren". "De literatuur zit vol met personen die tot waanzin worden gedreven of daadwerkelijk lijden aan het leven. Denk aan Eline Vere van Louis Couperus of aan Werther van Goethe", klinkt het. De Boekenweek vindt volgend jaar plaats van 7 tot en met 15 maart.

Meest gelezen