Direct naar artikelinhoud

Trump krabbelt terug: 'Ik heb geen tapes van gesprekken met Comey'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn gesprekken met de voormalige FBI-directeur James Comey toch niet opgenomen. 'Ik heb zulke opnames niet gemaakt en bezit ze ook niet', twitterde hij donderdag.

Donald Trump heeft geen opnames gemaakt van zijn gesprekken met oud-FBI-directeur Comey.Beeld afp

Dit zou een einde moeten maken aan de speculaties over het bestaan van dergelijke tapes, die overigens begonnen toen de president zelf suggereerde dat ze er zouden kunnen zijn. 'James Comey moet maar hopen dat er geen 'tapes' zijn van onze gesprekken voor hij tegenover de pers begint te lekken!', twitterde Trump een week nadat hij de FBI-directeur onverwachts had ontslagen.

Vanaf dat moment drongen Democratische en ook enkele Republikeinse Congresleden erop aan dat de president deze opnames zou overhandigen aan de commissies die onderzoek doen naar de mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. 'Je kunt niet vaag doen over opnamen', zei de Republikeinse senator Lindsey Graham. 'Als er tapes van die gesprekken zijn, moeten die worden overgedragen.'

Ontmoeting

Toen Comey werd ontslagen, leidde hij het FBI-onderzoek naar de eventuele band tussen de Trump-campagne en Rusland. Hierna kwamen Amerikaanse media met een verhaal over een één-op-één ontmoeting tussen Trump en Comey in het Oval Office in februari dit jaar. Toen zou de president aan Comey hebben gevraagd om Michael Flynn niet langer achter zijn broek aan te zitten. Die was destijds net opgestapt als nationale veiligheidsadviseur omdat hij was betrapt op leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Met zijn tweet hintte president Trump erop dat er opnames waren van dit gesprek.

Comey zei onlangs in een hoorzitting voor de inlichtingencommissie van de Senaat te hopen dat opnames van zijn conversaties met de president daadwerkelijk bestaan. 'Als dat het geval is, zijn mijn gevoelens niet gekwetst. Geef ze allemaal vrij. Ik heb geen bezwaar', stelde de gewezen FBI-chef.

Twitter bericht wordt geladen...