Direct naar artikelinhoud

Tv-recensie: Adam Zkt. Eva VIPS is fijne tv voor mensen die opgewonden raken van Barbiepoppen

De leugendetector van Zie ze liegen achterhaalt waarom mensen écht bereid zijn naakt in beeld te komen.

Tv-recensie: Adam Zkt. Eva VIPS is fijne tv voor mensen die opgewonden raken van Barbiepoppen
Beeld de Volkskrant

De mediascoops komen soms uit onverwachte hoek: op het populaire YouTube-kanaal Concentrate werd Cassius Verbond, oud-lid van boyband B-Brave en recent deelnemer aan blootshow Adam Zkt. Eva VIPS, maandag aan een leugendetectortest onderworpen. Zie ze liegen, heet het format. Na de plichtmatige vraagjes over drank, drugs en de break-up van B-Brave kwam dé vraag: waarom deed hij mee aan Adam Zkt. Eva VIPS?

De liefde, ook wel, sowieso, zei Cassius aarzelend.

En we zagen hem liegen. Sowieso.

Ze hadden hem een leuk bedrag aangeboden, gaf Cassius toe. Nu zijn hartslag en transpiratie toch werd gemeten: hoeveel eigenlijk? 20 duizend? 'Kan.' Meer dan 10 duizend? 'Zeker wel.' 15 duizend? 'Mmm, ja.'

(De tekst gaat verder onder de foto.)

De detector betrapte hem op een leugentje, maar het was duidelijk dat de eigenwaarde van Cassius rond die prijs lag. Voor de helft van een modaal inkomen was hij bereid een paar ongemakkelijke uren naakt op een eiland met twee vreemde vrouwen door te brengen en dat een paar maanden later, lekker opportunistisch gemonteerd, de huiskamers in te laten stralen.

Nee, onzeker was hij niet, zei hij al. Geen leugen, volgens de detector.

Voor RTL, producent van zowel de realityshow als het YouTube-kanaal, was de rekensom op twee manieren te maken: per kijker, 510 duizend in totaal, kostte het vlees van Cassius minder dan 3 cent, geen geld. Per minuut zendtijd, 45 in totaal, was hij zo'n 333 euro waard.

Tot nu toe trok Inge de Bruijn de meeste kijkers: 741 duizend mensen waren benieuwd hoe de oud-zwemster er zonder badpak uitzag. Net zo strak als mét, zo bleek. Ongetwijfeld zal zij het mooiste bedrag op haar rekening hebben gekregen. Haar naam is ook de enige die de gemiddelde onbekende Nederlander als Bekende Nederlander zal herkennen.

Het was duidelijk dat de eigenwaarde van Cassius rond die prijs lag

Test zelf uw kennis van 'BN'ers': de andere deelnemers waren Chaira Borderslee, Tony Star, Curt Fortin en Kasia Dolkowska. Wie? De laatste werd donderdagavond in de laatste aflevering aangekondigd als 'de Nederlandse Kim Kardashian', maar heeft niet eens een eigen Wikipediapagina.

Ze blijkt een hoofdpersoon uit Keeping up with the Balkjes, een webserie van Linda.tv. Daarin vertelde ze openhartig over alle ingrepen die ze heeft ondergaan om tot een wulps figuur te komen. Gisteravond kon de kijker die plastisch gevormde rondingen zelf aanschouwen: een lijf van rubber - fijne tv voor mensen die opgewonden raken van Barbiepoppen.

Het leukst van elke aflevering blijft toch de in bochten gewrongen verantwoording: waarom doe je mee? Allemaal zijn ze op zoek naar de ware. En naakt op een eiland vallen alle bijzaken weg en moet je je echt, komt-ie, blootgeven.

De mooiste kronkel kwam van Tony Star. Na zijn deelname aan Oh Oh Cherso en twee andere datingshows wilde hij eindelijk eens laten zien dat hij volwassen is geworden. Hoe beter dat te doen dan in je blootje op de buis?

Kasia Dolkowska in Adam zkt. Eva.Beeld RV
Naakt op een eiland vallen alle bijzaken weg