Prominent voorvechter van democratie in Myanmar overleden

In Myanmar is Win Tin overleden, een van de prominente voorvechters van de democratie in het land. Hij werd 84. Win Tin zat gedurende 19 jaar in de gevangenis wegens zijn strijd tegen de voormalige Birmese junta.

Win Tin overleed vanmorgen in een ziekenhuis in Rangoon. Toen een opstand in 1988 bloedig werd neergeslagen door de militairen en zeker 3.000 mensen het leven lieten, was de ex-journalist een van de stichtende leden van de Nationale Liga voor de Democratie. Het jaar daarop verdween hij voor 19 jaar achter de tralies, waardoor hij in Myanmar de langstzittende politieke gevangene is.

In september 2008 werd hij in het kader van een amnestiemaatregel vrijgelaten uit de berichte Insein-gevangenis. Win Tin zette zijn strijd voor democratie en voor de vrijlating van alle politieke gevangenen echter voort. Zo bleef hij uit protest zijn blauwe gevangenisplunje dragen.

De Birmese junta ontbond zichzelf in maart 2011 na bijna een halve eeuw aan de macht te zijn geweest. Een civiele regering kwam in de plaats en zette een hele reeks hervormingen door. Honderden politieke gevangenen werden vrijgelaten en Aung San Suu Kyi verscheen opnieuw op het politieke toneel. Ze werd eind 2010 vrijgelaten uit huisarrest en werd bij gedeeltelijke parlementsverkiezingen in 2012 tot parlementslid verkozen.

Meest gelezen