Opel Zafira is slechtste leerling van de klas bij Franse tests

Na het Volkswagenschandaal met de sjoemelsoftware is ook Frankrijk begonnen met een aantal automerken aan uitstoottests te onderwerpen. Volgens de Franse radiozender "Europe1" zou uit de eerste resultaten blijken dat de Opel Zafira de slechtste leerling is van de klas. BMW komt voorlopig als beste uit de bus.

Vijf maanden geleden, in de nasleep van het schandaal met Volkswagen, heeft de Franse minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie Ségolène Royal beslist om ook in Frankrijk uitstoottesten te laten uitvoeren. Sindsdien zijn er 22 auto's van verschillende merken getest en een aantal daarvan zouden de emissienorm ruimschoots hebben overschreden.

Slechtste leerlingen van de klas zouden, volgens eerste resultaten, Opel en Renault zijn. "Europe1" kon de rapporten al inkijken en zag dat Opel, met alleen nog maar de Zafira getest op dit moment, de meters doet ontploffen. De auto zou meer dan vijf keer de toegestane uitstoothoeveelheid overschrijden.

Op de tweede plaats komt Renault. Vijf auto's zijn al getest, waarbij het laatste model de Renault Espace Euro 6. En de eerste testresultaten tonen heel duidelijk aan dat deze modellen meer vervuilen in reëele omstandigheden dan bij laboratoriumtests.

Het Amerikaanse merk Ford staat op een weinig flatterende derde podiumplaats. Ook bij Ford is er nog maar één model getest.

PSA, dat Citroën en Peugeot in de portefeuille heeft, doet het wel goed. Met al de meeste wagens, 7, getest, zouden de resultaten ongeveer gelijk zijn aan de meetwaarden die zijn toegestaan. BMW doet het nog beter en komt op dit moment als beste uit de bus.

Half januari ontdekte VRT Nieuws-journalist Luc Pauwels dat Belgische Opel-dealers de software van vervuilende Zafira's aanpassen zonder dat de klant daarvan op de hoogte is. De vraag is of dit op grote schaal gebeurt, om zo de uitstoot van de auto's dichter bij de Europese normen te krijgen. Uit deze eerste Franse resultaten zou blijken dat ook daar de Zafira's meer stikstofoxides uitstoten dan volgens de Europese norm is toegestaan.

Meest gelezen