Direct naar artikelinhoud

Winst voor Guardiola, complimenten voor Verbeek

Bochum ligt op nog geen drie kwartier rijden van de Nederlandse grens. Toch sprak Gertjan Verbeek vorig jaar in VI over een heus buitenlands avontuur dat hij tegemoet ging. 'Van de Tweede Bundesliga weet ik vrijwel niets, ik ben weer op ontdekkingstocht. Dat is een uitdaging op zich.'

De ontdekkingsreis van Verbeek met Bochum is nog niet afgerond
Beeld ANP

Zijn tocht kent woensdag een interessante tussenhalte. Als Verbeek - zwarte sportjack, zwartblauwe clubsjaal - tijdens de warming-up naar rechts kijkt ziet hij een ensemble van stervoetballers voorbij dribbelen, van Robert Lewandowski tot Arjen Robben. En toch is niets onmogelijk, zegt Verbeek. 'We hebben iets te verliezen.'

Dan klinkt, om iets voor half negen de hymne 'Bochum' uit de luidsprekers. Blauwwitte sjaaltjes gaan de lucht in. Duizenden mensen zingen mee met het door Herbert Grönemeyer gecomponeerde lied, dat verhaalt over de stad die mooi is van lelijkheid.

Du bist keine Schönheit,

vor Arbeit ganz grau!

Liebst dich ohne Schminke

bist 'ne ehrliche Haut

De meest vrolijke Duitse stad

Bochum is een stad van bijna 400 duizend inwoners, midden in het Ruhrgebied, ingeklemd tussen Gelsenkirchen en Dortmund. De stad werd groot door de mijnbouw en Opel, dat jarenlang de Zafira en de Astra in Bochum produceerde. De laatste kolenmijn werd in 1973 gesloten en Opel stopte in 2014 met de productie van auto's. Het maakt van Bochum niet per se de meest vrolijke stad van Duitsland.


Misschien is het daarom wel dat alle plekken in het stadion vanavond bezet zijn; de stad heeft weer iets om trots op te zijn. Blau und weiss zur senstation staat op een groot spandoek achter het doel, als wens. Maar ja, hoe te winnen van Bayern?


In elk geval door geen ontzag te tonen voor één van de beste ploegen van de wereld. Al na zeven minuten krijgt Simon Terodde een dot van een kans. Hij kapt David Alaba uit en legt de bal voor zijn linkervoet. Zijn inzet suist echter net langs de paal, maar de toon is gezet: Bochum speelt om te winnen.


Het is precies de reden waarom technisch directeur Christian Hochstätter Verbeek in december 2014 aantrok. Hem was de aanvallende stijl van de Nederlander opgevallen, toen die nog trainer van Nürnberg was. Al kreeg Verbeek het mooiste compliment van Pep Guardiola. 'Ik ben nu 44 jaar en kan nog veel opsteken van collega's als Verbeek', zei hij eergisteren. 'Dan heb ik het over elementen als passie, motivatie en leiderschap. Deze dingen heeft hij bij al zijn teams laten zien.'

Niet zoals hij wil

Diezelfde Guardiola meldt zich in de eerste helft steeds nadrukkelijker aan de zijlijn. Het loopt niet zoals hij het wil. Regen, een knollenveld en dan ook nog een tegenstander die met inzet en wilskracht er in slaagt om het verschil in kwaliteit te compenseren; dit zijn niet de favoriete avonden van Bayern.


Maar dan, tamelijk onverwacht, slaat de landskampioen toe. In een vol strafschopgebied weet Thomas Müller de bal naar Robert Lewandowski te passen. Die schiet de bal binnenkant paal achter doelman Manuel Riemann: 1-0. Langs de kant plant Verbeek zijn rechtervuist in zijn linkerhandpalm. Passie wil hij zien!


Een paar minuten later laat Arjen Robben zich makkelijk vallen als hij wordt aangetikt door Jan Simunek. Strafschop, beslist arbiter Dankert. En dat niet alleen: ook rood. Woest beent Verbeek naar de vierde official. Als hij is uitgeraasd, ziet hij hoe doelman Riemann de bal uit het doel ranselt. Na het rustsignaal wacht Verbeek de scheidsrechter hoofdschuddend op. Daarna volgt hij hem de catacomben in. Het is de Verbeek die niet tegen vermeend onrecht kan.


In de tweede helft scoort Bayern alsnog via Thiago en Lewandowski. Eindstand: 3-0. Het betekent het einde van het bekeravontuur voor de thuisploeg, die zich nu weer op de competitie kan richten. In de Tweede Bundesliga staat Bochum vijfde.


De knappe klassering deed de clubleiding besluiten om hun trainer een aanbieding voor langere tijd te doen. Verbeek heeft nog niet gereageerd. Hij wil eerst een gedegen plan zien voor als Bochum onverhoopt mocht promoveren. 


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in. www.volkskrant.nl/nieuwsbrief

CV Gertjan Verbeek

Huub Stevens (62) heeft zijn functie als coach van Hoffenheim na minder dan vier maanden al moeten staken. De Nederlander heeft hartklachten. Zijn assistenten Alfred Schreuder en Armin Reutershahn nemen de taken voorlopig over. 'Ik heb het besluit genomen op aanraden van de artsen. Het spijt me dat ik de club in deze moeilijke situatie moet verlaten, maar ik hoop en denk dat iedereen er begrip voor heeft dat mijn gezondheid prioriteit geniet'. Hoffenheim staat voorlaatste in de Bundesliga, met veertien punten, evenveel als hekkensluiter Hannover. Het verschil met de veilige vijftiende plek is zeven punten.ANP

Augustus 1962 geboren te Deventer

Loopbaan als speler:

1984-1986 Heerenveen

1986-1987 Heracles

1987-1994 Heerenveen

Loopbaan als trainer:

1994-2001 assistent-trainer Heerenveen

2001-2004 Heracles

2004-2008 Heerenveen

2008-januari 2009 Feyenoord

2009-2010 Heracles

2010-september 2013 AZ

oktober 2013-april 2014 Nürnberg

december 2014-heden Bochum (contract tot zomer 2016)