“Vrouwen benadeeld bij voorstel minimumpensioen”

© Photo News

Kamerlid Karin Temmerman (sp.a) vreest dat het voorstel van Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) rond het minimumpensioen opnieuw erg nadelig zal uitvallen voor vrouwen.

sdv

Volgens de krant De Tijd wil minister Bacquelaine dat iedereen die twintig jaar effectief heeft gewerkt, vanaf 2018 het minimumpensioen krijgt. Momenteel moet een gepensioneerde een loopbaan van 30 jaar achter de rug hebben, al worden daarbij ook de gelijkgestelde periodes mee in rekening genomen. Bacquelaine wil daarbij de onrechtvaardigheid wegwerken dat iemand die 29 jaar heeft gewerkt, maar daar geen gelijkgestelde periode kan bijtellen, geen minimumpensioen kan krijgen.

Oppositielid Temmerman ziet in de plannen een groot nadeel voor vrouwen. Een groot deel van hun loopbaan bestaat immers uit gelijkgestelde periodes, omdat zij bijvoorbeeld veel vaker instaan voor bepaalde taken binnen het gezin. Het is volgens Temmerman al de tweede keer op korte tijd dat minister Bacquelaine de vrouwen benadeelt via de gelijkgestelde periodes. Zo bleek eind vorige maand dat de regering de verhoging van het minimumpensioen met 1 procent wil beperken tot werknemers met een volledige loopbaan.