© Marin Baetens

De Opéra comique is terug in Antwerpen

Volksopera (Stijn Saveniers) bracht in samenwerking met Zuidpool (Jorgen Cassier) Le Docteur Miracle van Charles Lecocq op de planken in het Zuidpool theater. Het stuk vertelt hoe een jonge officier Silvio er in slaagt om te trouwen met Laurette de dochter van een militairen hatende Le Podestat.

Marin Baetens

De Opéra comique ontstond in Parijs in 1710 . Hij verschilde van de toen gangbare Italiaanse Opera door het feit dat de aria's afgewisseld werden met gesproken stukken. Operette en musical zijn hier uit voortgekomen. Carmen van Bizet is een Opéra comique. In dit genre waren, in België, Albert Grisar en André Grétry heel bekend.

Charles Lecocq , een bekende van Bizet, Saint-Saëns, en Offenbach , kwam voor het eerst in de belangstelling van het publiek toen hij een eerste prijs won in een wedstrijd , ingericht door Jacques Offenbach . Hij moest hem wel delen met Bizet die hetzelfde libretto had gebruikt. Zijn meest bekende werk is wel La Fille de Madame Angôt uit 1872.

Stijn Saveniers is een veelzijdig zanger, cellist, pianist en dirigent. Hij heeft zich tot doel gesteld de min of meer vergeten of verwaarloosde genres (opéra comique, operette, musical) nieuw leven in te blazen. Zijn eerste productie Le Docteur Miracle was in ieder geval al een schot in de roos. Het is een luchtig , ontspannend en amusant stuk geworden met sterke prestaties van Anne Cambien, Lien Haegeman, Fabrice Pillet en Vincent Lesage, ondersteund door een homogeen muzikaal emsemble met Lionel Bams, Antoine Maisonhaute, Romek Maniewski, Joeri Vaerendonck, Sarah Vermeyen, Luk Callens, Lena La Mela en Peter Préal.

Zuidpool is de erfgenaam van het Reizend Volkstheater. Het staat thans onder de leiding van Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam. De vorm van de voorstellingen ontstaat steeds uit de intensieve samenwerking met verwante kunstenaars ( acteurs, muzikanten...) Hun thuisbasis is het theater Zuidpool in de Lange Noordstraat 11 te Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER