© EPA

© Photo News

thumbnail: null

EREDIVISIE. Top-drie verliest niet, Heerenveen speelt gelijk

Op de tiende speeldag in de Nederlandse Eredivisie heeft Ajax met 3-1 gewonnen van Go Ahead Eagles. Goals van El Ghazi, Milik en Schöne waren genoeg voor de Amsterdammers. PSV pakte uit en versloeg Utrecht met 1-5, terwijl ook Feyenoord (nipt) won met 0-1 tegen Cambuur.

jvh, vtvn

PSV had helemaal geen problemen met Utrecht. Aan de rust stond het al 0-3, Utrecht moest na 22 minuten al met tien verder na twee gele kaarten kort na elkaar voor Van der Maarel. Maher, Depay op penalty en Hendrix scoorden. Na de rust lukte Boymans de eerredder voor Utrecht, maar in de slotfase scoorde Kum een own goal, Wijnaldum zette de 1-5 op het bord in de toegevoegde tijd.

Feyenoord deed het zuinig tegen Cambuur. In de 37e minuut maakte Toornstra de enige treffer van de wedstrijd. Feyenoord blijft door deze overwinning op de derde plaats, op zeven punten van leider PSV.

Willem II won met 1-3 op het veld van Heracles. Bij de club uit Tilburg verschenen met Robbie Haemhouts, Jonas Heymans, Dries Wuytens en Stijn Wuytens vier Belgen aan de aftrap. Het was Stijn Wuytens die de bezoekers in de 21e minuut op voorsprong bracht. In de stand bekleedt Willem II met 15 punten de achtste plaats. Heracles staat met drie punten op de laatste plaats.

Bij NAC Breda, dat 2-2 gelijkspeelde op het veld van Vitesse, viel Sepp De Roover bij de rust in. De voormalige Rode Duivel verving Isak Ssewankambo. Het was Vitesse dat in de 32e op voorsprong klom via Vejinovic. Net voorbij het uur bracht Tighadouini (61e) de bezoekers op gelijke hoogte, maar in de 80e minuut deed Vejinovic de netten opnieuw trillen (2-1). Vitesse leek op weg naar de overwinning, maar in de 86e minuut bezorgde Tighadouini zijn ploeg met zijn tweede doelpunt van de avond alsnog een punt.

Door het gelijkspel is Vitesse vijfde in het klassement. NAC legt beslag op de 16e plaats. Bij AZ, dat thuis niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen FC Groningen, bleef Jan Wuytens de hele wedstrijd op de bank.

Vijdagavond draaiden het degradatieduel tussen ADO en Dordrecht uit in het voordeel van ADO. Het team van Timothy Derijck (die niet speelde wegens een knieblessure) won met 2-0. Wie won, deed een goede zaak in het klassement. Zowel Den Haag als Dordrecht bengelen onderaan. In het verliezende kamp speelden twee Belgen de hele wedstrijd: Marvin Peersman en Funso Ojo (ex-Beerschot). Zij konden niet verijdelen dat Dordrecht het degradatieduel verloor. Iets voorbij het kwartier scoorde Michiel Kramer de 1-0, een kwartier voor tijd verdubbelde Mathias Gehrt de score.

Dankzij deze winst kruipt ADO voorlopig uit de gevarenzone en staat de ploeg nu op plaats 15, net boven de degradatie. NAC Breda, één plaatsje onder Den Haag, speelt zaterdag nog op het veld van Vitesse. FC Dordrecht blijft echter wel in het sukkelstraatje zitten. De ploeg blijft met slechts vijf punten op de voorlaatste plaats staan.

Uitslagen

VrijdagADO Den Haag - Dordrecht 2-0

ZaterdagVitesse - NAC 2-2Heracles - Willem II 1-3AZ Alkmaar - Groningen 2-2Ajax - Go Ahead Eagles 3-1

ZondagCambuur - Feyenoord 0-1PEC Zwolle - Heerenveen 2-2Utrecht - PSV 1-5Excelsior - Twente 2-1

Bekijk hier de volledige stand in de Eredivisie!