Direct naar artikelinhoud
VERENIGDE STATEN

Senaat bevestigt benoeming ultrarechtse David Friedman als ambassadeur voor Israël

David Friedman

De Amerikaanse Senaat heeft vandaag het licht op groen gezet voor de door president Donald Trump voorgedragen kandidaat voor het ambassadeurschap in Israël. De eerste Kamer keurde de benoeming van David Friedman goed met 52 stemmen tegen 46. De benoeming zal naar verwachting weinig bijdragen tot het eigenlijk al jaren tot stilstand gekomen vredesproces.

Friedman, een joodse Amerikaan, heeft al herhaaldelijk gefulmineerd tegen joodse groepen in de VS die ijveren voor een tweestatenoplossing. Voorts vindt hij het Israëlische nederzettingsbeleid niet illegaal. Ook in de kwestie-Jeruzalem strijkt Friedman de resoluties van de VN tegen de haren in: hij heeft al gesuggereerd dat de Verenigde Staten hun ambassade zouden verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. Maar een VN-resolutie voorziet dat in een ooit op te richten Palestijnse staat Oost-Jeruzalem de Palestijnse hoofdstad moet worden. Om niet uitdrukkelijk van partijdigheid te kunnen worden beschuldigd, hebben de meeste landen Tel Aviv gekozen als locatie voor hun ambassades.