Direct naar artikelinhoud
aanslag londen

Terreurexperte: "Birmingham was voor Molenbeek hét terroristische centrum van Europa"

De Britse politie heeft verschillende huiszoekingen uitgevoerd in Birmingham, onder meer in een appartement boven een meeneemrestaurant.

De dader van de aanslag gisteren in London woonde in de tweede grootste stad van Groot-Brittannië, Birmingham. Volgens de Nederlandse terreurdeskundige Bibi van Ginkel heeft de plek de afgelopen jaren een bedenkelijke reputatie opgebouwd. Dat zegt ze alvast aan het Nederlandse Radio 1. "Het afgelopen jaar had iedereen het over Molenbeek, maar nog geen drie jaar geleden werd Birmingham gezien als het terroristische centrum van Europa."

Khalid Masood - de man die gisteren voetgangers van Westminster Bridge maaide en een politieagent neerstak - werd geboren in Kent, maar verhuisde later naar Birmingham, een stad in het westen van het land. Gisteren viel de politie er binnen in verschillende huizen, op zoek naar eventuele handlangers en sporen. Special forces bestormden onder meer een appartement boven een meeneemrestaurant. Drie verdachten werden meegenomen voor verhoor. Ook bij andere huiszoekingen in de stad werden verschillende arrestaties verricht. 

Ondanks het feit dat de Britse regering al forse maatregelen heeft genomen om de radicalisering in Birmingham aan te pakken, zijn er af en toe toch nog uitwassen van terroristische organisaties die "het onderwijs proberen te infiltreren en jongeren proberen te beïnvloeden met radicale ideeën". Dat zegt tenminste de Nederlandse terreurexperte Van Ginkel. In Birmingham is 22 procent van de inwoners islamitisch. 39 inwoners zijn de afgelopen jaren veroordeeld als terrorist.

"Birmingham is al wel vaker in het nieuws gekomen", klinkt het. "Het afgelopen jaar had iedereen het plots over Molenbeek, maar daarvoor werd de Britse stad als hét terroristische centrum van Europa beschouwd. Uit onderzoek blijkt dat 90 tot wel 100 procent van de geradicaliseerden uit grote steden komt", legt Van Ginkel uit aan Radio 1. "Vaak gaat het om mensen die elkaar kennen. Er ontstaat een netwerk dat zich gaat concentreren in een stad. Net als in Molenbeek, maar ook in Nederlandse steden als Delft, Den Haag of Arnhem."

Waarom zoveel inwoners in Birmingham radicaliseren? "Er woont een grote groep die erg kwetsbaar is. Het gaat vooral om tweede en derde generatie moslim-immigranten. Ze krijgen sneller het gevoel gemarginaliseerd te worden in onze maatschappij. Ookal zijn ze hier geboren. Als je dan denkt afgewezen te worden, is radicalisering snel gebeurd."