Zuid-Koreanen betogen tegen Amerikaanse raketschild

Enkele duizenden Zuid-Koreanen hebben zaterdag nabij de Amerikaanse ambassade in Seoel betoogd tegen het VS-plan, het Amerikaanse antiraketschild Thaad in Zuid-Korea te installeren. Officieel willen de Amerikanen het Thaad-systeem (acroniem van Terminal High Altitude Area Defense) ontplooien wegens de dreiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De nieuwe president van Zuid-Korea, Moon Jae-In, begeeft zich volgende week naar Washington om er zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump te ontmoeten. Moon, een centrumlinks politicus, had zich nog voor hij in mei als president werd geïnstalleerd al sceptisch uitgelaten over het Amerikaanse initiatief. Zijn voorgangster, de wegens corruptie afgezette, conservatieve Park Gen-hye, had vorig jaar het installeren van Thaad aangekondigd.

Op 8 juni had Moon aangekondigd de ontplooiing van het antiraketsysteem op te schorten. Hij wil eerst een studie naar de impact op het milieu van Thaad. Met name in het district waar het systeem zou worden opgesteld, Seongju, is het verzet tegen Thaad erg groot. De bevolking daar vreest ook mogelijke gevolgen voor de gezondheid.

Ook China is gekant tegen Thaad. Peking vreest dat het de VS er vooral om te doen is, de Chinese raketsystemen aan banden te leggen. China heeft al een resem maatregelen genomen tegen Zuid-Korea, die in Seoel worden beschouwd als economische sancties. (belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER