Met veel moeite door het middelbaar gesukkeld, nu is hij Student van het Jaar

© fvv

Hij was schoolmoe, ongeïnteresseerd en moest zelfs bissen in het zesde middelbaar. Vier jaar later blinkt Brecht Herteleer (22) zo uit aan de ­HoGent dat hij het tot Student van het Jaar schopt. En hij heeft een missie: “Studenten, grijp alle kansen die je krijgt.”

Tuly Salumu

Van een uitgebluste leerling tot een primus. Vrijdag werd Brecht Herteleer uit Zomergem door het Gentse stadsbestuur uitgeroepen tot Student van het Jaar. Het kan verkeren in het leven.

“Vier jaar geleden had ik nooit durven te denken dat ik vandaag zo ver zou staan. Nochtans gingen de eerste drie jaar in het middelbaar nog vlot. Ik was een voorbeeldstudent, zelfs een echt nerdje”, zegt Herteleer. “Maar daarna ben ik zwaar beginnen te puberen en liep het fout.”

Uitstelgedrag

In het vierde jaar van de wetenschappen-wiskunde verloor hij zijn motivatie en gingen de punten zienderogen achteruit. “Uitstelgedrag ... In het zesde middelbaar is het ontploft. Dat jaar heb ik moeten dubbelen en ben ik zelfs van school moeten veranderen. Ik was zó schoolmoe. Gelukkig zijn geduldige leerkrachten me altijd blijven motiveren. Ik studeerde af, maar met de hakken over de sloot.”

© if

Het project Roadies van het tijdschrift Klasse, dat uitgezonden werd tijdens Iedereen Beroemd op Eén, was een keerpunt in zijn jonge leven. “Samen met Hanne Reumers deed ik veertig jobs in even veel weken. Van stikker over tuinarchitect tot radiopresentator. De conclusie? Je moet je job graag doen. Velen beginnen aan een richting zonder erbij na te denken, haken af en eindigen zonder diploma. Zo jammer.”

Modelstudent

De ervaring legde Herteleer geen windeieren. Hij koos ervoor om agro- en biotechnologie te studeren aan de HoGent en ontpopte zich daar tot ­modelstudent. “De groene sector is echt mijn ding. Vooral het mondiale vraagstuk rond landbouw en ontwikkelingssamenwerking boeit me mateloos. Het bracht me zelfs al tot in Burkina Faso en Senegal, waar ik onderzoek deed naar de tomatenteelt.”

Sinds vrijdag is Herteleer officieel afgestudeerd, met onderscheiding. “Maar ik doe er nog een jaartje bij in de duurzame ontwikkeling. Neen, afscheid nemen van mijn studieboeken lukt me écht nog niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen