Deze dieren kunnen de zomervakantie van uw kinderen vergallen

We staan op een zucht van de start van de zomervakantie. Hét ideale moment voor het Antigifcentrum om alle ouders tijdig te waarschuwen voor dieren en insecten die de vakantie van de kroost lelijk kunnen vergallen.

jfs

1. Teken

Hoe vermijd je contact? “Vermijd dichte begroeiing en struikgewas en blijf zoveel mogelijk op de paden. Draag kledij die een zo groot mogelijk deel van je lichaam bedekt. Stop bijvoorbeeld broekspijpen in uw sokken. Draag ook lichtgekleurde kledij, dan kan je de teken beter zien. Gebruik een insectenwerend middel voor de niet-bedekte lichaamsdelen.”

© Hollandse Hoogte

Hoe behandelen? “Verwijder de teek zo snel mogelijk in het geval van een beet. Er zijn daarvoor speciale tekenverwijderaars te koop, bijvoorbeeld bij de drogist en de apotheek, maar een scherp pincet werkt evengoed. Neem de teek vervolgens met een pincet goed vast bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid. Trek de teek er langzaam uit, in één ruk, zonder te draaien. Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Zonder de rest van het lichaam kan de teek geen speeksel meer in de huid pompen. Vraag uw arts om hulp om het stukje eruit te krijgen of laat het met rust en de huid zal zichzelf herstellen. Reinig achteraf het wondje en uw handen met alcohol of met zeep en water.”

Risico? “Teken kunnen via hun voedingsproces verschillende ziekten overbrengen op hun gastheer. Die ziekten kunnen veroorzaakt worden door bacteriën of virussen, die via het speeksel van de teek in je lichaam terechtkomen. Ziekten die overgedragen worden door teken leiden vaak tot griepachtige symptomen. Koorts, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn, en vermoeidheid zijn vaak voorkomende klachten.”

2. Bijen en wespen

Hoe vermijd je contact? “Loop niet blootsvoets buiten, vooral niet in het gras. Gebruik geen geurende stoffen die wespen en bijen aantrekken (parfum, haarlak, geurende zonnecrème). Vermijd kleren in lichtgevende kleuren die op de kleuren van bloemen lijken. Als een insect rond je oren vliegt, blijf kalm. Vermijd bruuske bewegingen en jaag het zachtjes weg. Angst en paniek zijn uit den boze.”

© rr

Hoe behandelen? “Meteen na de prik ontstaat irritatie en pijn. De huid rondom de steek zwelt op en wordt rood. Probeer indien mogelijk het insect te identificeren dat de steek heeft gegeven. Als het gaat om een bijensteek, dan blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden, met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Gebruik nooit een pincet! Hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden. Na een wespensteek blijft er geen angel of gifklier achter. De hoornaar heeft een langere angel die dus dieper in de huid kan doordringen en rechtstreeks in een bloedvat kan terecht komen, en zo de reactie kan versnellen. Verwijder ringen bij een steek in de hand, zodat de bloedvoorziening van de vinger niet in het gedrang komt bij zwelling. Reinig de steek met water en zeep en ontsmet nadien met een ontsmettingsmiddel. Als er veel pijn is, kan je een pijnstiller nemen.”

Risico? “Bij een persoon die overgevoelig is aan het gif van wespen of bijen, kan één steek voldoende zijn om een ernstige reactie uit te lokken. Bij wie niet allergisch is, hangt de reactie af van de ingespoten hoeveelheid gif en het aantal steken. Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn. Bij meerdere steken is het raadzaam om medische hulp te zoeken.” Bijen- en wespensteken kunnen leiden tot misselijkheid, zwellingen, verstikking en verlies van bewustzijn.

3. Kwallen

© IMAGEGLOBE

Hoe vermijd je contact? Simpel, maar eenvoudig: verwittig de kinderen om goed uit te kijken waar ze stappen op het strand en niet blindelings naar de zee te rennen.

Hoe behandelen? “Spoel de aangetaste huid met zeewater. Gebruik hier geen zoet water voor, want dit kan de niet afgeschoten netelcellen alsnog activeren. Zichtbare tentakels kunnen door middel van een pincet of wattenstaafje worden verwijderd. Vermijd wrijven of schuren met zand op de aangetaste zone. De pijn kan je verlichten door het getroffen lichaamsdeel in heet water (max. 45°C) te baden gedurende ongeveer 20 minuten. Desinfecteer ook de aangetaste zone. Als de pijn aanhoudt, of indien de aangetaste zone tekenen vertoont van een ernstige ontsteking, raadpleeg een arts.”

Risico? Meestal directe pijn, vergelijkbaar met een brandwonde, gevolgd door een ontsteking van de huid: roodheid, zwelling, jeuk en blaren die geïnfecteerd kunnen raken.

4. Pietermannen

Hoe vermijd je contact? In de zandbodem langs de kustlijn kunnen zich pietermannen verbergen. Net als bij kwallen, geldt dus: verwittig de kinderen om goed uit te kijken waar ze stappen.

© VHI

Hoe behandelen? “Een steek van een pieterman wordt best zo snel mogelijk verzorgd. Anders kunnen de symptomen en de pijn lang aanhouden en verergeren. Was daarom zo snel mogelijk ter plaatse de wonde uit met (zee)water, om gif en achtergebleven weefsel te verwijderen. Het gif van de pieterman is thermolabiel, wat wil zeggen dat het door warmte wordt afgebroken. Om het gif van de pieterman te neutraliseren, moet men de aangetaste zone zo snel mogelijk blootstellen aan een warmtebron en dit gedurende minimum 15 minuten. Dompel de wonde onder in warm water (zo heet mogelijk door het slachtoffer nog net te tolereren) van maximum 45 graden. Ook warme lucht van een haardroger op de wonde richten, is nuttig. Door deze behandeling zal ook de pijn verminderen. Hoe eerder met warmtebehandeling wordt begonnen, hoe groter het effect ervan. Het is belangrijk de steekwonde grondig te ontsmetten.”

Risico? Het gif veroorzaakt onmiddellijk een felle, uitstralende pijn, misselijkheid en lokale zwellingen.

5. Eikenprocessierups

Hoe vermijd je contact? “Kinderen niet buiten laten spelen in de nabijheid van een aangetaste boom. Op grotere afstand kunt u hen beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen, een pet en eventueel een zonnebril.”

Hoe behandelen? “Bij huidcontact, moet je het kind meteen ontdoen van alle kleren. Doe dit met handschoenen om. Was de kleren (zo warm mogelijk) en laat ze drogen in de droogkast. Was huid en haar uitgebreid met water en zeep. Strip eventueel de huid met plakband om vastzittende brandharen te verwijderen. Borstel de haren goed uit. Raadpleeg een arts bij ernstige huiduitslag. Indien er contact is geweest met de ogen, spoel ze dan uit. Dit gebeurt best door een oogarts, die eerst een lokaal verdovend middel in het oog aanbrengt. Als het kind duidelijk ademhalingsproblemen heeft, contacteer dan een arts.”

Risico? “De meeste symptomen zijn eerder vervelend. Wanneer braken, duizeligheid en koorts optreden, is het raadzaam naar het ziekenhuis te gaan.”

6. Adder

Hoe vermijd je contact? De adder is de enige giftige slang in ons land. Het is een zeldzaam en niet agressief dier. Contact vermijden is heel moeilijk. Je komt de dieren eerder per toeval tegen.

© vw

Hoe behandelen? “Als je kind gebeten wordt door een adder, blijf dan vooral kalm. Je hebt voldoende tijd om het slachtoffer naar het ziekenhuis te brengen. Meestal geven adderbeten enkel lokale symptomen. Algemene vergiftigingsverschijnselen komen in minder dan de helft van de gevallen voor. In afwachting van een arts, kan u de eerste zorgen zelf toedienen. Ontsmet de wonde met water en zeep, nadien met een ontsmettingsmiddel. Verwijder ringen, armbanden en alles wat kan spannen. Bind het aangetaste lichaamsdeel met een rekverband. Niet te strak aanspannen! De bloedsomloop mag niet afgesneden worden. Zet het slachtoffer in een rustige houding. Verhef eventueel het aangetaste lichaamsdeel om de zwelling te verminderen.”

Risico? Het gif van een adder is een complexe cocktail van eiwitten die pijn veroorzaken ter hoogte van de wonde, daarna kan zwelling ontstaan, misselijkheid, braken, buikpijn en een verhoogde hartslag. In ernstige gevallen kunnen shock en bloeding optreden.

Meer info vind je bij het antigifcentrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen