Direct naar artikelinhoud

ECB laat twee Italiaanse banken failliet gaan omdat ze geen sleutelrol vervullen

De Europese Centrale Bank trekt de stekker uit twee berooide Italiaanse banken: Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. In plaats van de banken te redden met 6,4 miljard euro aan noodhulp laat de ECB ze liever failliet gaan, omdat ze geen sleutelrol vervullen in het Italiaanse financiële stelsel. Dat heeft de ECB vrijdagavond bekendgemaakt.

Banca Popolare di Vicenza.Beeld reuters

Beide banken gingen gebukt onder miljarden euro's aan slechte leningen die niet of te laat werden afbetaald. Geen land kampt met zoveel slechte leningen als Italië. Het zou gaan om 360 miljard euro aan kredieten. De Italiaanse staat kreeg onlangs van het ECB nog groen licht om het noodlijdende Monte dei Paschi di Siena te redden, de op drie na grootste bank van Italië. 

Maar de kleinere Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca kunnen niet op Frankfurtse genade rekenen, ondanks verwoede reddingspogingen van de Italiaanse regering. De ECB heeft geen vertrouwen in de gepresenteerde toekomstplannen van de banken. Ze leden namelijk niet alleen onder de slechte leningen, maar wisten ook geen passend antwoord te vinden op de 'uitdagingen voor hun verdienmodellen', aldus de ECB. Bovendien is de stabiliteit van het Italiaanse financiële stelsel niet in het geding - daarvoor zijn de banken te nietig. En doordat ook andere banken niet te hulp schoten, is het nu einde oefening voor de respectievelijk 151 en 140 jaar oude banken uit Vicenza en Montebelluna.

De ECB deinst tegenwoordig niet meer terug voor bancaire euthanasie

De deconfiture van de twee banken past in de verharde opstelling van de ECB. Waar banken tijdens de kredietcrisis nog vaak met ettelijke miljarden euro's belastinggeld in leven werden gehouden, deinst de ECB tegenwoordig niet meer terug voor bancaire euthanasie. Zo ging de ECB onlangs akkoord met de verkoop van het Spaanse zorgenkind Banco Popular aan het grotere Banco Santander. De verkoopsom: 1 euro. 

Minder leuk is de val van Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca voor aandeelhouders en particulieren met schuldpapier. Waar de spaartegoeden van de klanten van de twee banken in principe gegarandeerd zijn, zouden de aandeelhouders en schuldeisers van de bank weleens kunnen fluiten naar hun geld. Dit past in het beleid van de ECB om niet langer belastingbetalers, maar schuldeisers te laten bloeden als een bank sneeft.