Eerste fijnstofkorting voor zeeschip in Antwerpen

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen heeft voor het eerst korting gegeven aan een schip omdat het technologieën gebruikt om minder fijn stof uit te stoten. Het gaat om de lpg-gastanker Sefarina. Het verkeer van de haven van Antwerpen is een aanzienlijke bron van fijn stof, wat het Havenbedrijf wil aanpakken met het Actieplan fijn stof en NO2.

Elk schip dat de haven binnenvaart, moet daarvoor betalen. Maar wie minder schadelijke brandstof tankt, krijgt sinds deze zomer een korting op dat bedrag. Het schip Sefarina heeft daar nu voor het eerst gebruik van kunnen maken.

De Sefarina, een schip van Chemgas Shipping BV, wordt aangedreven door een dualfuel-motor, wat betekent dat het schip zowel op diesel als op het schonere lng kan varen. Om in aanmerking te komen voor de korting, moest het schip onderweg naar de haven van Antwerpen op lng overschakelen.

Samen met de bestaande esi-korting kan de lng-korting een besparing tot 30 procent worden bekomen op het aanloopgeld voor de Antwerpse haven. "Het Havenbedrijf vervult op deze manier een van de maatregelen die zijn opgenomen in het Actieplan fijn stof en NO2 in de Antwerpse haven en de stad Antwerpen, om de uitstoot van deze luchtverontreinigende stoffen terug te dringen", klinkt het.

Meest gelezen