© AP

Obama roept Rusland en Turkije tot de orde: “Concentreer je op ISIS”

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rusland en Turkije duidelijk gemaakt wat hen te doen staat. Beide landen zouden zich beter concentreren op de “gemeenschappelijke vijand”, de terreurorganisatie ISIS. Dat zei Obama dinsdag tijdens een onderhoud met zijn Turkse collega in Parijs.

“We hebben gesproken over de manier waarop Turkije en Rusland zouden kunnen samenwerken om de spanning te verminderen”, zei Obama tijdens het onderhoud in de marge van de klimaatconferentie. “Ik zei aan Erdogan dat we allen een gemeenschappelijk vijand hebben en dat is ISIS, en ik wil er zeker van zijn dat we ons concentreren op deze bedreiging.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin gingen ook dinsdag verder met moddergooien, een week nadat de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de Turks-Syrische grens. Daarbij liet één van de twee piloten het leven.

“Geen oliehandel”

Maandag had Erdogan duidelijk laten weten niet opgezet te zijn met de beschuldigingen van Poetin. Die had gesuggereerd dat Turkije het Russische vliegtuig had neergeschoten om de oliehandel met de terreurorganisatie Islamitische staat (ISIS) te vrijwaren. Hierdoor bestempelde Poetin Turkije als “een handlanger van terroristen”. Omdat de excuses van Turkije uitblijven, nam Rusland intussen ook al heel wat economische sancties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER