Grieken stemmen duidelijk 'Nee'

© reuters

© ap

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Grieken hebben het Europese noodplan voor hun land afgewezen in het referendum dat werd uitgeschreven door de regering van Alexis Tsipras. Het neen-kamp wint met 61.31 procent van de stemmen. De opkomst bedroeg 62,5 procent. Dat meldt het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagochtend net voor 02.00 uur Belgische tijd op zijn website.

jns, jva

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zondagavond al contact gehad met François Hollande. Een woordvoerder van de Griekse regering meldde dat de Griekse premier en de Franse president hebben gebeld over de eerste uitkomsten van het referendum. Nadat 90 procent van de stemmen is geteld, zijn de neen-stemmers met meer dan 61 procent ruim in de meerderheid.Tsipras had de bevolking opgeroepen 'neen' te stemmen bij het referendum. Daarmee stemden ze tegen de voorstellen van de Europese geldschieters, die Griekenland verplichten tot nieuwe bezuinigingen. Vooral Duitsland, dat geldt als de grootste geldschieter van de Grieken, wil dat de Grieken streng hervormen. Frankrijk handelt min of meer als bemiddelaar tussen beide landen. Hollande gaat maandag met bondskanselier Angela Merkel praten over hoe het nu verder moet.'Niet tegen Europa gestemd'

'Vandaag bewijzen we dat democratie niet kan worden bekomen door chantage', zei Tsipras in een televisietoespraak. 'We zijn klaar om verder te onderhandelen. Het doel is nog altijd om ons bancaire systeem weer te normaliseren. En liefst zo snel mogelijk.' De premier waarschuwde dat het geen makkelijke opdracht zal worden om Griekenland weer op de rails te krijgen. 'Een makkelijke oplossing is er niet voor dit probleem. Een eerlijke oplossing, die kan gevonden worden. Toch als beide kanten daar aan willen meewerken.' Tsipras benadrukte verder nog dat de Griekse bevolking niet tegen Europa heeft gestemd maar 'voor een houdbare en duurzame oplossing'.

Ook de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gaf zondagavond al een korte, maar agressieve speech. Volgens Varoufakis is de Griekse ‘nee’ een grote ‘ja’ aan de democratie. ‘De Grieken hebben de angst genegeerd die werd gecreëerd door gesloten banken en de media. We zullen nu proberen samen te werken met onze onderhandelingspartners en zullen ze één voor één uitnodigen om een gemeenschappelijke basis te vinden. Dit is het einde van geplande vernederingen’.

De voormalige premier en leider van de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia, Antonis Samaras, heeft zondagavond zijn ontslag aangekondigd. Hij neemt daarmee naar eigen zeggen de verantwoordelijkheid voor de nederlaag van het 'ja'-kamp.

Grote opkomst

Zo’n tien miljoen Grieken konden zondag stemmen. Volgens televisiezender ANT TV lag de opkomst voor het referendum rond de 65 procent, wat erg hoog is. Ter vergelijking: in januari was de opkomst bij de Griekse verkiezingen net geen 64 procent. Om rechtsgeldig te zijn moest de opkomst hoger liggen dan 40 procent.De afwijzing van de voorstellen van de Europese geldschieters betekent niet dat de Grieken weer bij hun geld kunnen. Nadia Valavani, de Griekse vice-minister van Financiën, benadrukte zondag dat de restricties op banken van kracht blijven. Griekenland heeft de banken gesloten en ervoor gezorgd dat mensen nog maximaal 60 euro per dag op kunnen nemen bij de geldautomaten. De overheid hoopt daarmee te voorkomen dat banken leeg raken, omdat mensen massaal hun geld op zouden willen nemen. Ook Grieken die geld in kluizen van banken hebben liggen, moeten zich neerleggen bij de restricties.

Dinsdag Europese top

De Griekse crisis leidt tot een tweede speciale Europese top over Griekenland in korte tijd. Komende dinsdag overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitkomst van het Griekse referendum.Europees president Donald Tusk liet zondagavond weten dat de eurotop dinsdag om 18.00 uur begint. Hij reageerde daarmee onder meer op een verzoek van bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en president François Hollande van Frankrijk, die dat eerder op de dag hadden voorgesteld.

Merkel en Hollande belden met elkaar, nadat bleek dat de Grieken met een grote meerderheid tegen de voorstellen van de Europese geldschieters hebben gestemd. De twee leiders komen maandag al bijeen in Parijs om te praten over de uitslag. De regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden hielden op 22 juni ook al een ingelaste top over Griekenland.

De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) komen eerder dinsdag onder leiding van Jeroen Dijsselbloem bijeen om de top voor te bereiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen