Direct naar artikelinhoud

Aanslag bij bank Afghanistan doodt 34 mensen die wachten op salaris

Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag met een auto in Lashkar Gah, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Helmand. De slachtoffers stonden in de rij voor een bank om hun salaris op te halen. Er zouden ook kinderen zijn omgekomen die met hun ouders mee waren gegaan om inkopen te doen voor het Suikerfeest. Zeker 58 mensen zijn zwaar gewond geraakt.

Een slachtoffer van de aanslag wordt weggedragen.Beeld afp

Onder de slachtoffers bevinden zich relatief veel politiemannen, soldaten en ambtenaren, die donderdag bij de bank uitbetaald zouden worden. De Taliban hebben de aanslag opgeëist.

Gedurende de hele Ramadan, de heilige vastenmaand op de islamitische kalender, is Afghanistan geteisterd door aanslagen. Die in de hoofdstad Kabul kregen daarbij veel aandacht, maar er wordt ook toegeslagen in kleine provinciestadjes, wat het vertrouwen in de regering ernstig ondermijnt.

Islamitische Staat

Terwijl Islamitische Staat ook actief is in Afghanistan, blijven de Taliban de grootste bedreiging vormen. De beweging beschikt over tienduizenden strijders en is sterker dan ooit sinds ze in 2001 door Amerikaans ingrijpen uit Kabul werd verjaagd. Het regeringsleger moet steeds meer gebied prijsgeven, de Taliban controleren zeker 40 van de 407 districten. De overheid heeft 232 districten in handen, en in de rest van het land woedt strijd om de gebieden.