Direct naar artikelinhoud

Ruime overwinning Nederland op China illustreert stagnering mondialisering hockeysport

Natuurlijk waren de hockeyers het aan hun stand verplicht om het WK-ticket even achteloos te grijpen als een wielrenner die bij de ravitaillering een fles water krijgt aangereikt. De kwartfinales bij de Hockey World League in Londen fungeerden als toegangspoort naar het WK in 2018 in India. De 7-0 zege van het Nederlandse team op China illustreerde wederom dat de mondialisering van de hockeysport stagneert en de olympische status onder druk staat.

Mirco Pruyser (R) heeft gescoord en viert het met Constantijn Jonker.Beeld anp

Vijf van de tien landen in de halve finales van de Hockey World League in Londen en Johannesburg zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK, de winnaars van de kwartfinales kunnen het vervolg van de HWL als oefenpotjes beschouwen. Voor Nederland staat in de zomer van het eerherstel na de afgang bij de Spelen van Rio meer op het spel. De ploeg wil het toernooi in Londen winnen om in augustus in eigen land aanspraak te kunnen maken op de Europese titel.

Zo krijgt de HWL nog een beetje allure, want spits Mirco Pruyser erkende dat ook de spelers van het Nederlandse team het format niet altijd begrijpen. De kwartfinales in een halve finale, die ook wel derde ronde en daarmee HWL 3 wordt genoemd; wie snapt het nog? Het valt zelfs aan de hockeyfans niet uit te leggen dat de halve finales van de Hockey World League vanwege de eraan gekoppelde WK-kwalificatie belangrijker is dan de eindronde.

Een andere weeffout in dit onbegrijpelijke format is de deelname van de WK-organisator. Het overkwam Nederland in 2013 en voormalig FIH-president Els van Breda Vriesman hekelde de deelname van het gastland aan de HWL. Nu India donderdag verrassend in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Maleisië (3-2) mag alleen de topdrie in Londen aanschuiven bij de finale van de HWL, omdat ook dat toernooi in Bhubaneshwar wordt gehouden.

Nu het aantal teams op het WK in India wordt uitgebreid van 12 naar 16 landen is de Hockey World League helemaal een gedrocht. Een potje winnen in de kwartfinales en de toeristen uit Maleisië, die eerder met dikke cijfers verloren van Engeland (7-3) en Argentinië (5-2) mogen naar het WK. De kans is niet denkbeeldig dat straks alle acht kwartfinalisten mogen aanschuiven als de continentale kampioenen bekend zijn. Dan is ook de positie op de wereldranglijst nog een reddingsboei om WK-deelname af te dwingen.

Te klein

De hockeysport is simpelweg te klein voor 16 landen op een WK. Het zou lachwekkend zijn als China zich nog plaatst, met 26 tegendoelpunten in vijf duels. Ook bondscoach Max Caldas mag graag beweren dat er geen kleine landen meer bestaan, maar in het hockey zijn ze zelfs welkom op een WK.

Olympisch kampioen Argentinië had de Chinese dwergen al met 10-0 vernederd, door een zwak eerste kwart bleef Nederland steken op zeven treffers. Zelden zal een ploeg zich zo zorgeloos hebben geplaatst voor een WK als de hockeyers. Zo overheerst de folklore in Londen, voor lege tribunes.

De internationale hockeyfederatie (FIH) heeft al besloten om de World League in 2019 te vervangen door een `Pro League' met slechts negen landen, die een kopie van de Champions League in het voetbal met uit-en thuisduels gaan afwerken. Ook nu overheersen commerciële motieven, want het ver afgegleden Pakistan hoort allang niet meer bij de elite van het hockey.

Nauwelijks getest

Je kunt het de Nederlandse hockeyers niet kwalijk nemen dat ze in Londen nog nauwelijks zijn getest. India overklassen was een bemoedigend signaal en door een aangepaste spelopvatting is het ook weer leuk om naar de Nederlandse ploeg te kijken. Aanvallen staat centraal, alsof coach Caldas dan toch een ode brengt aan zijn voorganger Paul van Ass, die 5-4 leuker vond dan 1-0.

De zonedekking dwingt de spelers tot `verbinding', zoals ze het zelf omschrijven. Verbinden is een modewoord geworden, maar de hockeyers zullen eerst moeten afrekenen met het beeld van lifestyle sporters die zichzelf niet konden pijnigen om een medaille te winnen op de Spelen van Rio. De jeugd brengt in elk geval nieuw elan.

Het is knap hoe de 19-jarige Jonas de Geus aansluit bij het Nederlandse team, nadat hij met Almere ternauwernood degradatie uit de hoofdklasse voorkwam. Donderdagavond straalde de middenvelder na zijn eerste treffer in een officiële interland. Thijs van Dam, de vervanger van de geblesseerde Seve van Ass, verdediger Floris Wortelboer, maar ook oudere debutanten als Tristan Algera en Björn Kellerman passen zich moeiteloos aan.

Billy Bakker.Beeld anp

Na een tiki-taki hockeyduet met Robbert Kemperman scoorde Billy Bakker tegen China de 50ste treffer in zijn 150e interland; fijne cijfers voor de aanvallende middenvelder van Amsterdam, die bij de HWL als een van de drie aanvoerders de band mag dragen. Het was een bescheiden feestje waard in het sfeerloze Lee Valley Hockey and Tennis Centre.