Trump gaat op reis en neemt mee: Tien limousines, bloedzakjes en een steak

© AFP

Als Donald en Melania Trump straks om 16 uur landen op Melsbroek, doen ze dat niet alleen. Zo’n 800 mensen reizen met hen mee, samen met een wagenpark, een wapendepot én een helikopter. En dat allemaal voor een bezoek dat nog geen 30 uur zal duren.

Cedric Lagast

Als de Air Force One straks landt, zal op de tarmac de presidentiële colonne klaarstaan voor Trump: de zwaarst beveiligde en duurste autokaravaan ter wereld. Een Amerikaanse president heeft meestal zo’n zestien tot twintig gepantserde limousines ter beschikking. De verwachting is dat Trump er zo’n tien meebrengt naar Brussel.

Alle verplaatsingen die de president zal maken tijdens zijn verblijf, gebeuren met die zwarte karavaan. Donald en Melania Trump reizen uiteraard in The Beast, een gloednieuwe limousine die bestand is tegen een raketaanval en die nu – net als Trump – zijn eerste buitenlandse reis maakt (zie kader). Er rijdt ook een tweede Beast mee: exact dezelfde wagen, met exact dezelfde nummerplaat. Als de karavaan in beweging is, wisselen die twee auto’s geregeld van positie, om eventuele aanvallers in verwarring te brengen.

Daarachter rijdt meestal The War Wagon, een even zware wagen, volgepropt met wapens en eliteagenten van de Amerikaanse geheime dienst. Een derde wagen bevat apparatuur om alle gsm- en radarverkeer in de buurt van de colonne te blokkeren. Zo kunnen telegeleide raketten hun doel niet vinden. In de lucht waakt de Marine One, de helikopter van Trump die maandag al in België werd gespot.

Volledige kabinet mee

In de overige wagens zitten de belangrijkste leden van het gevolg dat Trump op zijn buitenlandse reis vergezelt. Terwijl president Barack Obama de reputatie had om in een beperkt gezelschap te reizen, heeft Trump zowat zijn volledige kabinet meegenomen. Het gezelschap dat het bezoek in goede banen moet leiden, wordt op 800 mensen geschat. Trump zelf zal van woensdag op donderdag de nacht doorbrengen in de Amerikaanse ambassade. De rest van de Amerikanen slaapt in The Hotel, zo’n drie kilometer verderop.

Een president brengt uiteraard ook zijn eigen kok mee, én meestal ook zijn eigen voedsel. De maaltijden van de president worden klaargemaakt in een aparte keuken. Het lievelingseten van Trump is trouwens steak, wat hij het liefst eet met een flinke kwak ketchup erbij.

Drie maanden voorbereid

Maar eigenlijk is team Trump al weken, allicht zelfs maanden in ons land. Het duurt meestal zo’n drie maanden om een presidentieel bezoek tot in de puntjes voor te bereiden. In ons land heeft Trump trouwens drie missies: hij brengt een officieel bezoek aan ons land, aan de ­NAVO én aan de Europese instellingen. Al die diplomatieke gesprekken worden door medewerkers voorbereid. Die moeten daarnaast ook alle praktische zaken regelen.

Maar het grootste deel van de voorbereidingen gaat naar het beveiligen van de president. In het Midden-Oosten durft het Witte Huis een beroep te doen op de Israëlische veiligheidsdiensten, maar hier in Europa nemen ze graag zelf de touwtjes in handen. In totaal zouden zo’n 400 leden van de Secret Service op Belgisch grondgebied in de weer zijn. Het grootste deel van hen arriveerde anderhalve week geleden, op maandag 15 mei.

Voor elke verplaatsing die de president tijdens zijn verblijf in ons land moet maken, zijn drie verschillende routes uitgestippeld. Pas op het laatste moment wordt er één route uitgepikt. De afgelopen dagen zijn al die routes systematisch en nauwkeurig gecontroleerd. Zo moest de Brusselse politie alle namen van iedereen die langs die routes woont, overmaken aan de ­Secret Service. Riooldeksels werden waar nodig vergrendeld.

Langs elke route worden ook ‘veilige panden’ voorzien: safe houses, waarnaar in geval van nood kan worden gevlucht. Alle ziekenhuizen zijn ingelicht over Trumps komst. De Amerikaanse president mag nooit meer dan tien minuten verwijderd zijn van een ziekenhuis, al rijdt er ook een zieken­wagen mee in zijn konvooi.

Een kwartier voor vertrek wordt de gekozen route helemaal afgesloten. Naar de voorziene stopplaatsen worden ­explosievenhonden gebracht, voor een laatste controle. Alle auto’s in de buurt van de stopplaatsen worden ook weggesleept.

Luchtverkeer stilgelegd

In totaal zijn ook duizenden Belgen bezig met het bezoek van Trump. Er worden minstens 4.500 politiemensen ingezet en ook de Belgische veiligheidsdiensten draaien overuren. Dat blijft zo tot Donald Trump morgenavond doorreist naar Sicilië.

Als de Air Force One opstijgt of landt, valt alle luchtverkeer boven Zaventem stil. Geen enkel vliegtuig mag dan nog vertrekken of toekomen. Vlak daarvoor wordt ook de hele tarmac uitgekamd naar explosieven.

Aan boord van zijn vliegtuig heeft Trump zijn eigen suite, met een bed en een douche. Zodat hij uitgerust op zijn volgende bestemming arriveert. En mocht de Air Force One voor opstijgen met een technisch defect kampen, is dat geen probleem. Ergens in Europa staat nog een tweede vliegtuig stand-by, dat Donald Trump meteen kan komen oppikken.

© EPA