Direct naar artikelinhoud
Gentse Feesten

Stortvloed van verontwaardiging: Gentse politie doorprikt illusie kuikens in blender

Politie kreeg verwijt niet op te treden tegen dierenmishandeling
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Het is uit de met de pret: op de Gentse Feesten vliegen er geen kuikens meer in de blender. Door de act van Datakamp kreeg de Gentse politie te veel negatieve reacties binnen en daarom doorbrak zij de illusie dat de diertjes ook echt werden gedood. Voorstanders verwijten de politie nu een aanval op de artistieke vrijheid.

Iedere avond mochten de aanwezigen van Datakamp, de dagelijkse show van vzw CirQ, kiezen: kreeg een kuikentje genade of vloog het mordicus de blender in? Enkel op de nationale feestdag ontsprong een vogeltje de dans, op alle andere dagen maalde de blender een levend diertje tot moes. Althans, zo zag het eruit.

Terwijl organisator CirQ een soort Facebook in het echt speelde, gingen filmpjes viraal op sociale media, zonder context. De razernij over de vermoorde kuikens bereikte zelfs Nederland.

"Het nam grote proporties aan, de reacties werden almaar agressiever", zegt Manuel Mugica-Gonzalez, woordvoerder van de Gentse politie. "Wij kregen heel veel verwijten dat we er niets aan deden, enkele dierenrechtenorganisaties gaven te kennen dat ze wilden komen betogen. Als politie zijn we begaan met dierenwelzijn, maar wij wisten dat het een grap was. Onze korpschef Filip Rasschaert opperde dat we een reactie moesten geven. We zouden zeggen dat het een illusie was, dat het niet echt was. Daar is nooit iets verkeerd gebeurd."

Censuur

Zaterdag lichtte de politie eerst de organisatie in. "Er was geen vuiltje aan de lucht", zegt Mugica-Gonzales. "Maar toen we onze tweet postten, werd dat begrepen alsof wij de boel hadden stilgelegd."

"De truc met het kuikentje was een illusie. Doch wordt niet meer herhaald", luidde het bericht op de officiële account van de Gentse politie. "Ongelofelijk dat domme klagers (letterlijk dom omdat ze niet doorhadden dat het een truc was!) hun gelijk halen. Dit is censuur", tweette iemand. "Als protest ga ik subiet thuis een kuikentje blenderen", reageerde een ander.

Twitter bericht wordt geladen...

"Inhoudelijk hebben wij ons totaal niet gemoeid. We wilden enkel duidelijk maken dat het een illusie was. Wat ook feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) al had aangegeven. Wij hebben niet gezegd dat ze moesten stoppen met hun act", benadrukt de politiewoordvoerder.

Verontwaardigd over een perceptie

Ook CirQ postte dat het om een goocheltruc ging: "Of dacht je nu echt dat wij zo'n klootzakken waren die schattige kuikentjes pijn zouden doen?" Wat werd er dan eigenlijk in die blender gedraaid? "Een ei gevuld met verf. En pluimen", verklapt Xavier Cloet, artistiek directeur van CirQ. "Wij dachten dat mensen veel meer gingen stemmen voor het kuikentje. Het was een beetje een tegenvaller dat zovelen voor de blender kozen. Blijkbaar kwam er bij de stad Gent een hele hoop klachten binnen, de mevrouw van het meldpunt was bijna uitsluitend bezig met onze kuikens. Mensen waren verontwaardigd over een perceptie. Op ons terrein zelf viel dat zeer goed mee. We hebben een ander publiek dan Vlaanderen. Nu ja, die hatemail was wel grappig."

"De media berichtten meer over de heisa dan over de achtergrond", merkt Michel Vuijlsteke op, lid van de ethische commissie van CirQ. "Over de duizenden kuikentjes die dagelijks in machines worden verhakseld verscheen geen woord."

Waardige dood

Toch ging de blenderact niet over dierenrechten. "Het is een reactie op de polls op Facebook waar zoveel mensen aan meedoen, in het gedacht dat ze anoniem zijn", verduidelijkt Cloet. "Het fantastische aan ons systeem was net dat we die anonieme mensen op het podium riepen. Dat achterliggende idee is veel belangrijker dan wat kiekens."

“Blijkbaar kwam er bij de stad Gent een hele hoop klachten binnen, de mevrouw van het meldpunt was bijna uitsluitend bezig met onze kuikens”
Xavier Cloet, CirQ

Vuijlsteke knikt: "Sta eens stil bij wat je online doet, zelfs al ben je anoniem."

Voor de laatste avond roept Datakamp alle bezoekers op om palliatieve hamsters en katten mee te nemen. “Goudvissen en schildpadden mogen ook”, zegt Vuijlsteke. "Zelfs opgezette dieren zijn welkom. Vanaf negen uur gaan we alle dieren die binnenkomen verhakselen", belooft Cloet. "We gaan ze eerst nog het beste eten ter wereld geven en dan vliegen ze in de verhakselaar. Euthanasie voor dieren." Vuijlsteke beaamt: "Een waardige dood."