Direct naar artikelinhoud

"Gebuisd op je eerste rijexamen? Een teken van intelligentie!"

"Gebuisd op je eerste rijexamen? Een teken van intelligentie!"
Beeld thinkstock

"Je mag terugkeren naar het examencentrum en volgende keer nog eens terugkomen." Ook geconfronteerd met die gevreesde woorden bij je eerste poging tot rijexamen? Niks om je over te schamen. Volgens gegevens van verzekeringsmaatschappij Privilege DriveXpert zijn het meestal hoogopgeleide jongeren die niet van de eerste keer geslaagd zijn.

Heb je meerdere pogingen nodig om je rijbewijs te halen, dan is de kans groot dat je een student of gediplomeerde in de exacte wetenschappen bent. Dat blijkt althans uit een studie bij 1.570 autobestuurders van de Britse verzekeringsmaatschappij Privilege DriveXpert.

1,9 pogingen
Minder dan de helft van de automobilisten met een hoger diploma (48%) slaagt van de eerste keer voor het rijexamen. Bij master- of postgraduaatstudenten ligt dat percentage nog iets lager (47%). Zij hebben gemiddeld 1,9 pogingen nodig om te slagen. Wiskunde- en wetenschapsstudenten hebben daarnaast meer pogingen nodig dan zij die een diploma in de talen, geschiedenis, literatuur, filosofie enzovoort hebben. Bedrijfsleiders hebben gemiddeld 2 pogingen nodig. Het merendeel van de automobilsten die wél van de eerste keer slaagt, heeft geen hoger diploma (69%).

Verschillende vaardigheden

Professor psychologie Dr. Lee Hadlington denkt dat het verschil in het aantal pogingen te maken heeft met de verschillende vaardigheden die je bezit. "Autorijden is een taak waarbij je verschillende individuele activiteiten tegelijkertijd moet coördineren. Dat is een totaal andere vaardigheid dan wanneer je moet studeren voor een diploma. Het zou kunnen dat zij die hier wél goed zijn, andere soort jobs uitoefenen waarvoor je geen hoger diploma nodig hebt. Iedereen heeft andere vaardigheden, die van pas komen bij andere taken die je moet uitoefenen."

Wel van de eerste keer geslaagd? Dan kan je met trots verkondigen dat je nu eenmaal die vaardigheden bezit. In het andere geval heb je bij dezen een excuus klaar, en steek je de schuld op jouw studie of diploma. Graag gedaan.