Direct naar artikelinhoud
begroting

Kernkabinet zit opnieuw bijeen over begroting

Kernkabinet zit opnieuw bijeen over begroting
Beeld belga

Premier Charles Michel en de vicepremiers komen hebben vandaag vergaderd op Hertoginnedal over de begroting. Sinds gisteren probeert premier Michel opnieuw de plooien glad te strijken, nadat er tussen de regeringspartners onenigheid was ontstaan over een heffing op de effectenrekeningen.

Gisteren viel te horen dat Open Vld dwars lag over die taks, die eerder deze week naar voren werd geschoven als alternatief voor de meerwaardeheffing. CD&V wil zo'n meerwaardeheffing al langer invoeren in het kader van de rechtvaardige fiscaliteit, maar Open Vld en N-VA willen daar niet van weten.

Het kernkabinet zat gisterennamiddag even samen, maar nadien organiseerde de premier opnieuw bilaterale gesprekken met zijn vicepremiers en gingen technische werkgroepen verder aan de slag. Om 17.30 uur kwam het kernkabinet opnieuw samen. Het is afwachten of premier Michel een soort vergelijk heeft uitgedokterd waar iedereen mee aan de slag kan of wil gaan.

Landing

Eerder deze week klonken even erg optimistische geluiden om dit weekend al de landing in te zetten. Gezien het vele werk dat op tafel ligt, mochten daarvoor geen obstakels op de weg liggen. Het gaat immers niet alleen om de begroting, maar ook om bijvoorbeeld de hervorming van de vennootschapsbelasting, de rechtvaardige fiscaliteit en maatregelen rond werk en de strijd tegen armoede, waarover thematische ministerraden waren gepland.

Afwachten of de partijen deze week of volgend weekend tot een vergelijk komen, over alle details dan wel over de grote principes. Formeel moet de begroting voor volgend jaar voor Europa pas half oktober volledig rond zijn.

Bilaterale gesprekken

De zoektocht naar een akkoord gaat volgende week voort. Bedoeling is dat de premier eerst bilaterale gesprekken met zijn vicepremiers aanknoopt, om nadien opnieuw met het kernkabinet rond de tafel te gaan zitten. Dat werd vandaag vernomen in de omgeving van de onderhandelaars.