Al 53 klachten tegen Jan Jambon voor uitspraak over dansende moslims

© BELGA

53 mensen hebben vrijdagnamiddag bij het Brusselse parket klacht ingediend tegen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor laster en eerrroof, en het aanzetten tot haat. Aanleiding voor die klachten is de uitspraak van Jan Jambon over de reactie van een deel van de moslimbevolking op de aanslagen van 22 maart.

De minister zei toen dat een significant deel van de moslims op straat had gedanst. “Van een minister die moet instaan voor onze veiligheid, verwacht je dat hij geen uitspraken doet die stigmatiseren en aanzetten tot haat”, zeggen de initiatiefnemers van de klacht.

“Veel mensen waren heel geshockeerd door die klacht”, zegt advocate Marie-Pierre de Buisseret, die een deel van de klachten verzamelt. “Heel wat burgers vonden dat ze zoiets niet konden laten passeren en een collectief van moslims heeft opgeroepen om een klacht in te dienen, een oproep die heel wat gehoor kreeg, ook bij niet-moslims.”

“Herinneren aan de wet”

“Het is een manier om de minister te herinneren aan de wet”, zegt advocate Selma Benkhelifa. “Ook al is het aanzetten tot haat dagelijkse kost binnen zijn partij, het is en blijft verboden. Heel België was getraumatiseerd door de aanslagen en voorhouden dat een religieuze minderheid er net blij mee was, is stigmatiserend tegenover die minderheid en zet aan tot haat tegen hen. Het feit dat het bovendien overduidelijk niet waar is, en dat Jambon dat wist, maakt het alleen maar erger. Hij schept een klimaat van wantrouwen en verdenking tegenover een hele gemeenschap.”

Het aantal klachten ligt voorlopig nog aan de lage kant, geven de initiatiefnemers toe. “Heel wat moslims zijn bang om in eigen naam die stap te zetten maar steunen de actie wel”, klinkt het. “Bovendien kunnen mensen later nog steeds de stap zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen