Direct naar artikelinhoud
Video

Rellen in Londen om dood zwarte man lopen uit de hand: politieagenten gewond

Bij de protesten van gisterenavond in Londen naar aanleiding van de dood van een zwarte jonge vader na een politiecontrole zijn zes politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de Britse omroep BBC. Vier mensen werden opgepakt.

Volgens zijn familie zou de 25-jarige Edir Frederico Da Costa eerder deze maand hardhandig zijn aangepakt door de politie toen hij in Londen werd tegengenhouden in het verkeer. Zijn nek zou volgens hen gebroken zijn en ook had hij verschillende verwondingen, onder meer aan het hoofd. De familie zegt dat ze die informatie hebben gekregen van Da Costas dokters. Op 21 juni, zes dagen na de politiecontrole, is de man overleden.

De onafhankelijke commissie voor klachten over de politie zei dat een lijkschouwing donderdag uitwees "dat Da Costa geen nek - of rugletsels had opgelopen tijdens zijn interactie met de politie. Hij had ook geen gebroken sleutelbeen of hersenbloeding."

Scotland Yard zegt dat Da Costa mogelijk een "grote hoeveelheid drugs" had ingeslikt. Zijn familie beweert dat dat slechts een kleine hoeveelheid was. Nog volgens familieleden van de man hebben dokters het zakje met drugs volledig kunnen verwijderen en is het niet gescheurd in zijn lichaam. 

Bakstenen gegooid
Tijdens de protesten werden stenen gegooid en vuurtjes aangestoken aan het busstation Stratford en het politiekantoor Forest Gate. Brandweermannen moesten gisterenavond, onder bescherming van de politie, een brandende vuilnisbak blussen. Er werden ook bakstenen uit de muur gerukt en naar de politie gegooid. Van de zes politiemannen die gewond raakten, werden er vier naar het ziekenhuis gebracht.

De familie van de man liet al weten dat het geweld niet door hen werd gepleegd, en benadrukken dat ze een vreedzame optocht voor ogen hadden.