© EPA

Ontruiming Jungle van Calais begonnen

In de hoop de ongeveer 8.000 vluchtelingen te verspreiden over het land, is de Franse politie maandagochtend begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.

mtm

Bij een registratiecentrum in de buurt van de "jungle" stonden 's ochtends al honderden migranten te wachten. Om 8.00 uur werd gestart met de registratie en de bevraging van migranten. De eerste bus naar een van de opvangcentra verspreid over het land, is omstreeks 8.30 uur vertrokken.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat de registratie vrijwillig is. "Niemand zal gedwongen worden om op een bus te stappen", luidt het. Zondag werden flyers in verschillende talen uitgedeeld waarin wordt uitgelegd hoe de ontruiming precies zal verlopen en die ook dienden om de migranten te overtuigen die niet willen vertrekken.

De voorbije dagen zijn al een deel van de bewoners van de "jungle" uit het kamp vertrokken om de registraties te vermijden. Ze willen in buurt van Calais blijven om van daaruit Groot-Brittannië alsnog te proberen bereiken.

Het tentenkamp in Calais ontstond anderhalf jaar geleden en herbergt momenteel nog 6.000 tot 8.000 migranten, onder wie 1.300 niet-begeleide minderjarigen. Het gaat vooral om Afghanen, Soedanezen en Eritreeërs die illegaal naar Groot-Brittannië willen doorreizen.

De ontruiming van de "jungle" zal een week in beslag nemen. Om alles in goede banen te leiden, zijn zowat 1.250 agenten gemobiliseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER