© BELGA

Thomas Vermaelen: “Logisch dat er discussie is over mijn statuut”

Door de blessuregolf achterin zijn heel wat ogen bij de nationale ploeg momenteel gericht op Thomas Vermaelen, die zonder ongelukken zaterdag aan de aftrap verschijnt in de oefeninterland tegen Zwitserland en ook later tegen Finland en Noorwegen op speelminuten mag rekenen. “Het is het moment om te laten zien wat ik kan”, vertelde de dertigjarige Vermaelen woensdag in Lausanne.

Een basisplaats dus voor Vermaelen, ook al speelde hij afgelopen seizoen slechts twintig officiële wedstrijden voor FC Barcelona - het merendeel dan nog in het eerste deel van het seizoen. Sinds de oefeninterland van eind maart in en tegen Portugal speelde hij geen minuut meer bij de Catalanen, die intussen de landstitel en Beker veroverden in Spanje. Maandagavond sloot hij pas aan bij de nationale ploeg, om vervolgens dinsdag voor de eerste keer mee te trainen.

“Het is logisch dat er discussie is over mijn statuut, dat komt natuurlijk omdat ik weinig speel bij mijn ploeg, al zou het bij een ander team wel makkelijker zijn. Ik blijf er rustig onder, maar ik mis wel matchritme”, bekende Vermaelen. “De laatste weken bij FC Barcelona waren voor mij persoonlijk teleurstellend. De eerste helft van het seizoen was nochtans goed verlopen, maar door een kuitblessure en een mindere periode speelde ik mijn plaats kwijt.”

De blessurevrije Vermaelen is meer dan blij dat hij Barcelona even achter zich kan laten. “Ik heb de laatste weken wel wat extra gedaan om zo fit mogelijk naar hier te kunnen komen. Ik voel me goed, de trainingen verliepen vlot en ik heb ze zonder problemen verteerd. De trainingen zijn best pittig, maar om ritme op te doen, hoop ik de komende wedstrijden toch zoveel mogelijk te spelen. Ik probeer de boel te leiden achterin, maar ook Jan Vertonghen en Toby Alderweireld kunnen dat met hun ervaring. Het is nu door de blessures nog wat schuiven achterin, vanochtend liep het op training tactisch alvast goed.”

Vermaelen ligt in Nou Camp nog drie seizoenen onder contract, al kijkt de verdediger momenteel nog niet verder dan het EK. “Ik wil nu niet op clubniveau denken, dat is voor later. Al weet ik ook wel dat clubs naar de toernooien kijken. Ik ben trots dat ik voor Barça speel, maar ik heb zeker niet de makkelijkste weg gekozen.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS