© Bart Dewaele

“Crevits moet haar plannen voor lerarenopleiding aanpassen”

Verschillende directeurs van CVO-scholen (Centrum voor Volwassenenonderwijs) trekken samen aan de alarmbel over de hervormingen die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) plant bij de lerarenopleidingen. “We eisen een bijsturing”, zegt Lut Lippeveld van de actiegroep ‘Red zij-instroom leraren’.

De Vlaamse regering wil dat enkel hogescholen en universiteiten in de toekomst nog lerarenopleidingen aanbieden. Aan de Centra voor Volwassenonderwijs volgen nu nog meer dan 9.000 toekomstige leerkrachten les, hoofdzakelijk mensen met een job die zich buiten de werkuren omscholen tot leerkracht. Maar als het van Crevits afhangt, moeten die zogenaamde “zij-instroom leerkrachten” vanaf 2019 dus elders naartoe.

Een veertiental directeurs van CVO-scholen verzet zich nu tegen die plannen. “De tekst die voorligt, bevat weinig inhoudelijke visie op het leraarschap, maar focust onmiddellijk op de organisatie en de (her)structurering van de lerarenopleidingen”, luidt het.

Volgens de protesterende directeurs hebben de specifieke lerarenopleidingen aan de CVO’s de laatste jaren steeds meer cursisten aangetrokken, terwijl de tegenovergestelde trend zich voordeed aan de hogescholen en universiteiten. “Dé opleiding voor de zij-instromer dreigt met één pennentrek te verdwijnen”, zegt de actiegroep, die erop wijst dat de CVO’s al sinds de Tweede Wereldoorlog leerkrachten opleiden en bovendien specifieke profielen aantrekken “die kiezen voor onze laagdrempelige aanpak”.

De directeurs vrezen bovendien dat het niet evident wordt voor de hogescholen en universiteiten om in een besparingscontext consequent twee trajecten, voor generatiestudenten en zij-instromers, aan te bieden.

Expertise

Crevits legt in een reactie uit dat het de bedoeling is de lerarenopleidingen in de toekomst “een niveau te geven dat tegemoet komt aan de hoge eisen die wij en Europa willen, met name die van bachelor en master. Aangezien het enkel hogescholen en universiteiten zijn die deze diploma’s uitreiken, is het een logisch gevolg dat zij in de toekomst alle lerarenopleidingen zullen aanbieden. Hier spreekt ook ambitie uit om hoogstaande lerarenopleidingen aan te bieden”.

Maar de minister benadrukt dat elke lerarenopleiding ook zal inzetten op een traject voor zij-instroom, “zodat we deze belangrijke groep van potentiële studenten kunnen blijven bereiken”. De expertise van het personeel van de specifieke lerarenopleidingen zal gewaarborgd worden in de instellingen uit het hoger onderwijs, klinkt het. Ook het statuut van het CVO-personeel zal volgens Crevits “gewaarborgd worden in het nieuwe verhaal”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER