Jambon wil jihadi's de Belgische nationaliteit afnemen

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil werk maken van één internationale lijst waarop gezochte jihadstrijders staan. In sommige gevallen zouden mensen hun Belgische nationaliteit kunnen verliezen.

Jambon kwam in de bevoegde Kamercommissie zijn beleidsverklaring toelichten. De strijd tegen radicalisering van jongeren is daar een topprioriteit in.

“De regering zal internationaal overleggen met betrekking tot de aanpak van de radicalisering en het gewelddadige jihadisme. Ik zal me samen met de minister van Justitie (Koen Geens) inzetten om tot een internationale terrorismelijst te komen, waarbij jihadstrijders en ronselaars worden geregistreerd en hun reisgegevens worden bijgehouden.”

Daar blijft het niet bij, want Jambon wil ook dat jihadi's uit ons land geweerd kunnen worden. Mensen die in Syrië of elders verbonden zijn geweest met terreurgroepen zoals IS, zou hun Belgische nationaliteit ontnomen worden, ten minste als ze meer dan een nationaliteit hebben.

Dergelijke maatregelen zijn al van kracht in Nederland en in Groot-Brittannië.

In zijn beleidsverklaring heeft de minister van Binnenlandse Zaken nog een hele reeks andere maatregelen staan. Eén van die maatregelen is screening.

Ook wordt de huurlingenwet van 1979 aangepast en geactiveerd, om Syriëstrijders die naar ons land terugkomen effectief te bestraffen. Websites die haat zaaien, worden bestreden door een nieuwe wet die toelaat om anoniem te patrouilleren. Er komen ook projecten voor deradicalisering.

Meest gelezen