Rusland legt voorstel voor wapenstilstand op tafel

Vooral in het noorden, in de streek rond Aleppo, wordt er zwaar gebombardeerd. © AP

Daags voor de Syriëconferentie in München, is Rusland gesprekken gestart met de Verenigde Staten over een mogelijke wapenstilstand in Syrië. Dat bevestigt de Russische ambassadeur in New York, Vitaly Tsjoerkin. Volgens een Westers diplomaat aan het persagentschap Reuters zouden de Russen hebben voorgesteld om op 1 maart de bombardementen te stoppen.

dgs

‘We voeren zeer belangrijke gesprekken met Washington’, bevestigde Tsjoerkin. Naast een wapenstilstand werd er ook gepraat over humanitaire hulp aan de bevolking.

De voorbije dagen nam de druk op de Russen toe om hun luchtaanvallen in Syrië stop te zetten. Vooral in het noorden, in de streek rond Aleppo, wordt er zwaar gebombardeerd. Er vielen daarbij al tientallen burgerdoden en tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen richting Turkije. Enkele landen binnen de VN-Veiligheidsraad, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Nieuw-Zeeland, riepen woensdag op tot ‘een humanitaire wapenstilstand’.

De bombardementen zijn bedoeld tegen de Syrische ‘rebellen’, maar komen vooral het regeringsleger van al-Assad ten goede. De VS verwijten de Russen dat ze door hun bombardementen de vredesgesprekken in Genève bemoeilijken, terwijl Turkije zich zorgen maakt over de vluchtelingenstroom en terreinwinst van de Koerden.

‘Niet realistisch’

Een ‘humanitaire pauze’ is volgens de Russische ambassadeur niet realistisch, omdat die zou gebruikt worden door radicale groepen om terug te slaan. Door nog enkele weken verder te bombarderen, tot 1 maart, zou men het Syrische leger de kans kunnen geven om Aleppo weer helemaal in handen te krijgen.

Aan de Syriëconferentie in München nemen buitenlandministers en hoge vertegenwoordigers uit 17 landen deel, waaronder de VS, Rusland, Saudi-Arabië, Iran en Turkije. Al die landen spelen een sleutelrol in het Syrische conflict dat al meer dan vier jaar aansleept en aan 250.000 mensen het leven kostte en miljoenen op de vlucht deed slaan.