Leegstand winkels het hoogst in Limburg en Antwerpen

De leegstand van winkel-verkooppunten is het afgelopen jaar in heel België onverminderd gegroeid. Inmiddels staat 7 procent van alle panden leeg, in 2011 was dat 6,6 procent Limburg en Antwerpen scoren met 8,2 procent fors hoger dan het landelijk gemiddelde, zo blijkt uit cijfers die studiebureau Locatus en ondernemersorganisatie Unizo dinsdag bekendmaakten.

fvranckx

De provincie Luik scoort het slechtst, met een leegstand van 8,9 procent.

Volgens Unizo zijn er diverse redenen voor de toename van de leegstand. "De ongebreidelde en vaak ondoordachte ontwikkeling van baanwinkels en shoppingcentra aan de rand van steden en gemeenten is er zo één", zegt Patrick Buteneers, directeur belangenbehartiging.

"Jarenlang hebben gemeenten bovendien naar het probleem gekeken zonder een pasklaar antwoord te geven. Ze zijn pas 5 tot 10 jaar geleden in actie geschoten, vaak met onsamenhangende maatregelen die het beoogde effect missen."

De ondernemersorganisatie heeft een actieplan uitgewerkt, waarin onder meer wordt gepleit voor een planmatige, multidisciplinaire aanpak, een versoepeling van bouwkundige voorschriften en het aanstellen van wijkmanagers om eigenaars te activeren.

Belga Archieffoto SB

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER