© Gil Plaquet

Site Hof van Cortenbach tegen maart 2020 opgewaardeerd

In maart 2020 moet de site van het Hof van Cortenbach in de Mechelse binnenstad helemaal klaar zijn. Midden augustus beginnen de voorbereidingen om vijf leegstaande winkelpanden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat af te breken. In de plaats komen 23 appartementen.

Sven Van Haezendonck

Decennialang stond het 16de-eeuwse stadspaleis in een binnengebied van de Korenmarkt te verkommeren, tot de stad het monument opkocht en er in juni vorig jaar begon met een grondige casco-restauratie. “Het was vijf na twaalf. Recent stelden we nog vast dat er letterlijk een boom in het gebouw groeide”, zegt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Met bijna twee miljoen euro Vlaamse steun investeert de stad net geen 2,7 miljoen euro in de site. “In ruil krijgen we een project dat onze kern versterkt en ongetwijfeld een meerwaarde betekent voor de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Dit was een moeilijk dossier, maar tegelijk is het één van de belangrijkste projecten deze bestuursperiode. Met de heropstanding van het Hof van Cortenbach werken wij een van de laatste stadskankers in onze binnenstad weg”, stelt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Afgesloten straatje

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat beginnen midden augustus de voorbereidingen voor de sloop van vijf winkelpanden. In het najaar volgen nog enkele studies en archeologisch onderzoek dat loopt tot in februari 2018. In maart volgend jaar moet dan de realisatie beginnen van de nieuwbouw: in de Onze-Lieve-Vrouwestraat verrijst een gebouw met veertien appartementen van een en twee slaapkamers. Twee daarvan worden penthouses. Op de benedenverdieping is er ruimte voor twee handelspanden van zo’n 300 vierkante meter.

“Het leuke is dat het Cortenbachstraatje, afgesloten sinds 1935, opnieuw een publieke functie krijgt. Het leidt wandelaars naar het binnenpleintje met het Hof van Cortenbach”, vertelt burgemeester Somers. In dat binnengebied wordt nog een tweede nieuwbouw opgetrokken met negen appartementen met een, twee of drie slaapkamers. “Vrij uniek in de stad: enkele van de woningen beschikken over een tuintje. De prijs voor een appartement varieert van 240.000 euro tot een half miljoen euro”, zegt projectontwikkelaar Marc Dockx.

Ondergronds komen er 31 parkeerplaatsen met in- en uitrit in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. In maart 2020 moet residentie Cortenbach een feit zijn. Eerder al, in februari volgend jaar, moet de cascorestauratie van het historische Hof van Cortenbach afgerond zijn. “Nadien krijgt het voormalige stadspaleis een nieuwe inrichting. Voor de herbestemming, de interieurrestauratie, de inrichting en de uitbating zoeken we nog dit jaar een privépartner. Liefst van al zouden wij willen dat zich hier een horecazaak vestigt”, legt schepen Greet Geypen uit.

De stad hoopt dat het monument in 2019 opnieuw in gebruik wordt genomen. Een ontwerper voor het binnenpleintje wordt er ook nog aangesteld. De aanleg, waarvoor de stad nog eens 324.000 euro uittrekt, moet gebeuren rond de jaarwisseling 2018-2019.