Direct naar artikelinhoud
kasteelmoord

Kasteelmoordproces dreigt te ontaarden in proceduregevecht

De vermoorde Stijn Saelens.Beeld photo_news

Het kasteelmoordproces dreigt te ontaarden in een proceduregevecht. Speurders huurden in 2015 een Nederlandse oplichter in om in de gevangenis van Ieper gesprekken met verdachte Evert de Clercq op te nemen. Buiten de wet om, zo lijkt het.

De Zeeuwse wietboer Evert de Clercq wordt verdacht samen met Roy Larmit bij de moord op Stijn Saelens te hebben geholpen. Vorige week pakte Het Laatste Nieuws uit met een mail van de Ierse echtgenote van Anthony Van Wilderode. Hij zat in 2015 met De Clercq in de gevangenis van Ieper.

In de mail is sprake van een door De Clercq verklapt plan, waarbij het lijk niet zou worden begraven in een put, maar weggevoerd naar een crematorium. Dat zou zijn gezegd in een van de tweehonderd gesprekken die Van Wilderode zes maanden lang opnam en overmaakte aan de politie.

Deze gesprekken, stelt de mail, deden Pierre Serry bekennen dat het wel degelijk de bedoeling was om Saelens te doden, niet om hem "een lesje te leren", zoals opdrachtgever André Gyselbrecht volhield.

'Geheim dossier'

Alleen: in het dossier is nergens sprake van deze opnamen. Thomas Gillis, de advocaat van De Clercq, minimaliseerde de waarde van de e-mail en zette Van Wilderode neer als een meester-oplichter die al vaker grote rechtszaken in de war stuurde. Toch wou het Brugse parket, in het bezit van de mail, die niet openbaren, gezien de wet op bijzondere opsporingsmethoden.

Het proces dreigt nu opnieuw in betwistingen te verzanden. Volgens Joris Van Cauter en Frank Scheerlinck, advocaten van Larmit, bestaat "een geheim dossier" en werd een infiltrant ingezet zonder de bij wet verplichte toetsing door de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Die toetsing komt er nu alsnog, zo besliste het hof gisteren. Of dat slechts een procedurele tussenstap is, moet nog blijken.

'De politie heeft buiten de wet om een infiltrant met microfoon ingezet'
Joris Van Cauter en Frank Scheerlinck, advocaten van Larmit