© Raymond Lemmens

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

Helft van Limburgse gemeenten mogelijk losgekoppeld bij stroomnood

22 van de 44 Limburgse gemeenten worden in de winterperiode mogelijk losgekoppeld van het stroomnet als er een tekort aan elektriciteit is. Limburgs gouverneur Herman Reynders heeft daarover een onderhoud gehad met de gemeentebesturen, zo liet burgemeester van Lanaken Marino Keulen weten aan Radio 1.

mce

Het lijkt er sterk op dat de gemeenten vooralsnog op zichzelf aangewezen zullen zijn als het stroomtekort toeslaat. “De onrust is groot en is niet afgenomen. Lanaken valt niet onder het afkoppelingsgebied en ook Zuid-Limburg blijft gespaard. Dat vooral rurale gebieden zonder stroom kunnen worden gezet, is ook niet het geval”, aldus Keulen. Een hulpplan vanuit de federale regering is er evenwel niet. Volgens de Lanaakse burgemeester zullen de Limburgse gemeenten zelf hun stroomvoorzieningen moeten organiseren. Politionele diensten, brandweer en banken krijgen wellicht voorrang. “Maar met stroomgeneratoren organiseer je geen samenleving”, is Keulen scherp. “Men moet in Brussel beseffen dat stroom voor een samenleving is wat bloed is voor een mensenlichaam”, klinkt het.

De Lanaakse burgemeester wil dat de federale regering met de gemeentebesturen communiceert. “Het is daar dat de mensen wonen, niet in de Wetstraat”, aldus Keulen. “Het is de verdienste van onze gouverneur dat hij de burgemeesters op de hoogte brengt, maar de communicatie vanuit de federale overheid is onbestaande. We moeten stoppen met verstoppertje spelen en de eerste stappen ondernemen om een noodplan te organiseren”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer