Lid Zweedse Academie vindt Dylan "onbeleefd en arrogant"

Per Wästberg, academicus en lid van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen die de Nobelprijzen toekent, is volgens de Zweedse openbare omroep SVT ziedend dat de Amerikaanse singersongwriter Bob Dylan nog altijd niet gereageerd heeft op het krijgen van de Nobelprijs Literatuur. Wästberg noemde het gedrag van Dylan "onbeleefd en arrogant".

De 75-jarige Dylan won vorige week donderdag de Nobelprijs Literatuur maar heeft nog steeds niet op dat nieuws gereageerd. Hij antwoordt niet op de vele telefoontjes van de Zweedse academie en ook tijdens een concert op 13 oktober in Las Vegas, de avond van de bekendmaking, repte hij er met geen woord over.

Op Dylans Twitteraccount prijkten gedurende enkele dagen wel felicitaties van president Barack Obama en ook zijn website maakte gewag van de onderscheiding, maar die vermeldingen zijn intussen verwijderd.

"Het is onbeleefd en arrogant. Hij is wat hij is", reageerde de Zweedse schrijver en literatuurcriticus Wästberg vandaag. "Dit is een absoluut ongeziene situatie, maar hij heeft nog tot het feest de tijd om zich te melden." Asa Linderborg, de chef cultuur van de Zweedse krant Aftonbladet denkt echter niet dat Dylan zich op de uitreiking zal laten zien. "De hypothese dat hij op 10 december naar Stockholm zal komen, is steeds minder plausibel. Zeker na de uitlatingen van Per Wästberg."

Dylan is niet de enige die de prijs zou weigeren. Albert Einstein zou zich in 1921 neerbuigend uitgelaten hebben over de aan hem toegekende Nobelprijs Natuurkunde. En in 1964 weigerde de Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre de prijs botweg.

Meest gelezen