Direct naar artikelinhoud

Binnenkort kunnen ook studenten mantelzorgstatuut aanvragen

Binnenkort kunnen ook studenten mantelzorgstatuut aanvragen

Er zijn al werkstudenten en studenten-ondernemers, en vanaf volgend schooljaar kunnen studenten aan de hogeschool UCLL ook het mantelzorgstatuut aanvragen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

"Steeds meer mensen zorgen zelf voor hun ouders of familieleden", zegt Francis Loyens, ­directeur Studentenbeleid van de UC Leuven-Limburg, een hogescholengroep met 14.500 studenten. "Met een mantelzorgstatuut voor studenten komen we tegemoet aan die evolutie, die we weerspiegeld zien in onze studentenpopulatie."

Hoeveel UCLL-studenten hun academische loopbaan combineren met zorgtaken thuis, is niet geweten. In Nederland zou het om een op de zes studenten gaan. Onderzoek in Groot-Brittannië stelde een stijging vast en legde vooral bloot dat 45 procent van de mantelzorgende studenten ernstig overbelast is en psychische problemen ervaart.

"Daarom willen wij hen tegemoetkomen. Wie het mantelzorgstatuut aanvraagt en krijgt, zal examens of deadlines voor werkjes kunnen uitstellen, of zal uit de les kunnen opstappen als er zich thuis een dringende crisis voordoet. We leggen de lat voor deze studenten niet lager. Ze moeten niet minder inspanningen leveren om hun diploma te behalen. Wel ondersteunen we hen, als ze willen, met bij­komende faciliteiten, " legt Loyens uit.