© BELGA

Kirsten Flipkens: ‘Het was een overwinning om hier te kunnen zijn’

Het werd zondag een korte passage voor Kirsten Flipkens (WTA-70) op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. Op court nummer 17 verloor de Belgische in de eerste ronde met 2-6, 6-3 en 6-3 van de Russin Elena Vesnina (WTA-91). ‘Gezien mijn fysieke staat was het al een overwinning op zich om hier te zijn’, gaf Flipkens aan na haar verlies.

Het was vooraf al duidelijk dat geen mirakels mochten verwacht worden van Flipkens. Het Parijse gravel is al niet haar favoriete ondergrond en op de koop toe is ze nog maar net hersteld van een spierscheur in de rechterheup, die ze een maand geleden op het toernooi van Stuttgart opliep. En toch, even leek het erop dat de Russische in het stof ging bijten. Maar na de gewonnen eerste set daalde het niveau van de Belgische zienderogen. ‘We moeten realistisch blijven. Ik was nog maar net hersteld van een scheur van 11,5 centimeter. Gisteren kon ik voor de eerste maal deftig lopen. Ik mag tevreden terugblikken op vandaag, want mijn spelniveau liep beter dan gedacht.’

Flipkens zal naar eigen zeggen nu gaan genieten van een weekje rust, om dan zachtjes aan toe te werken naar het grasseizoen. ‘Op 8 juni hoop ik in Rosmalen opnieuw mijn beste tennis boven te kunnen halen.’

ROLAND GARROS. Federer neemt eerste horde

© BELGA

Roger Federer (ATP 2) heeft zich zondag geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Zwitser klopte op het gravel in Parijs de Colombiaanse ‘lucky loser’ Alejandro Falla (ATP 111). Het werd 6-3, 6-3 en 6-4.

In de tweede ronde neemt Federer het op tegen de Spanjaard Marcel Granollers (ATP 56) of de Duitser Matthias Bachinger (ATP 125).

De 33-jarige Federer won Roland Garros in 2009. Vorig jaar ging hij er al in de achtste finales (vierde ronde) uit tegen de Let Ernests Gulbis. Het was van 2004 geleden dat de Zwitser zo snel moest inpakken in Parijs.

Steve Darcis: 'Ik ben geen favoriet tegen Bolelli'

© Photo News

Yanina Wickmayer (WTA 79) en David Goffin (ATP 18) spelen maandag hun openingsmatch op Roland Garros. De twee zijn er naar eigen zeggen helemaal klaar voor. Steve Darcis (ATP-78), 29 jaar, is naar eigen zeggen geen favoriet maandag.

Steve Darcis keert terug naar het tweede Grand Slam van het seizoen, nadat hij vorig jaar forfait moest geven wegens een operatie aan de rechterschouder. Darcis keerde terug, maar een nieuwe blessure, een kiste op de rechterpols, gooide roet in het eten in aanloop naar deze editie van Roland-Garros. 'Ik heb geen enkele match meer gespeeld sinds mijn opgave in Istanboel tegen Melzer, eind april was dat. Mijn voorbereiding verliep dus niet optimaal.'

Zijn tegenstander Bolelli, die in de zomer van 2013 ook aan de rechterpols moest geopereerd worden, kent minder zorgen nu. De Italiaan stak met zijn landgenoot Fabio Fognini de eindzege op zak in de dubbelfinale van de Australian Open. 'Simone is een toffe kerel en heeft een monsterlijke slag in huis. Hij kent een uitzonderlijk jaar. Ik ga mijn uiterste best doen, maar ik moet hopen dat mijn gebrek aan wedstrijdritme me geen parten zal spelen', zo concludeerde Darcis.

Wickmayer: 'Dit soort wedstrijden speel ik graag'De 25-jarige Yanina Wickmayer (WTA 79) treft de jonge Oekraïense Elina Svitolina (WTA 19). 'Ze is een speelster die opkomt, maar dit soort wedstrijden speel ik graag', blikt Wickmayer zondag in Parijs vooruit.Wickmayer neemt voor de achtste keer deel aan Roland Garros, maar kwam nooit verder dan de derde ronde. Op de US Open bereikte 'Wicky' de halve finales (2009), op het gras van Wimbledon (2011) en op de Australian Open (2010 en 2015) speelde ze de achtste finales. Stiekem hoopt ze nu ook in Parijs de tweede week te halen. 'Zelfs al is gravel niet mijn favoriete ondergrond, ik kom niet naar hier om te verliezen', zegt Wickmayer.

De Belgische nummer twee krijgt met Elina Svitolina wel geen makkelijke tegenstander voorgeschoteld. De 20-jarige Oekraïense geldt als een van de rijzende sterren in het vrouwentennis. Ze heeft al drie titels op haar actief en schreef in 2010 Roland Garros bij de juniores op haar naam. 'Het is een meisje dat heel veel ballen terughaalt en weinig fouten maakt', weet Wickmayer. 'Het wordt niet makkelijk, maar ik heb er wel enorm veel zin in.'

Goffin: 'Goede vorm is aanwezig'

Voor David Goffin (ATP-18) start maandag Roland-Garros op court nummer 2. De Belgische nummer een treft in de eerste ronde de Serviër Filip Krajinovic (ATP-99), waar Goffin nog afgelopen zomer tegen won op het Challengertoernooi van Scheveningen. 'Krajinovic is een jonge en getalenteerde speler. Hij zal er alles aan doen om er een mooie match van te maken', aldus de Luikenaar.

Dankzij zijn uitstekende resultaten de afgelopen maanden mag Goffin voor het eerst als reekshoofd starten op het Parijse grandslamtoernooi. Goffin is de nummer 17 in de Franse hoofdstad vanwege het forfait van de Canadees Raonic (ATP-6). 'Hierdoor ontloop ik in de eerste ronden enkele kleppers', verklaarde een tevreden Goffin.

Aan de 23-jarige Filip Krajinovic, zijn eerste tegenstander op Roland-Garros, heeft onze landgenoot goede herinneringen. Na een 6-4 en 7-6 (7/5) winst in moeilijke omstandigheden in Scheveningen eind juli, maakte Goffin een klik met mooie overwinningen en een stijging in de ATP-ranking tot gevolg. 'Ik weet dat België nu veel verwacht van mij. En ik zal mijn uiterste best doen om het toernooi goed te beginnen. Het niveau is er, en over mijn spel ben ik ook tevreden. Dat is het allerbelangrijkste', concludeerde de Belgische nummer een. .

Kirsten Flipkens meteen onderuit op Roland Garros

© Belga

Kirsten Flipkens (WTA 73) heeft zich zondag niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen, dat zondag in de Franse hoofdstad Parijs van start is gegaan.

Op het Parijse gravel ging Flipper in de eerste ronde in drie sets onderuit tegen de Russin Elena Vesnina (WTA 95): 2-6, 6-3 en 6-3 na 1 uur en 49 minuten. Het was de vijfde confrontatie tussen beide speelsters op het WTA-circuit. De Russin staat daarin met 4-1 aan de leiding. Op Roland Garros geraakte Flipkens nog nooit verder dan de tweede ronde. Voor Vesnina is het de derde keer dat ze doorstoot naar de tweede ronde in Parijs. Daarin neemt ze het op tegen de Sloveense Polona Hercog (WTA 76).

Eerder op de dag strandde ook Kimmer Coppejans (ATP 109) in de eerste ronde van het mannentoernooi. De qualifier verloor zijn eerste wedstrijd op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi in drie sets van de Fransman Nicolas Mahut (ATP 112). Het was het tweede duel tussen de 21-jarige Coppejans en de 33-jarige Mahut. Vorig jaar trok de Fransman ook al aan het langste eind op het grastoernooi van Rosmalen (6-3, 3-6, 6-3). De zes andere landgenoten op de hoofdtabel treden pas maandag of dinsdag in competitie.

Kimmer Coppejans: ‘Ik had er meer van verwacht’

© pn

Kimmer Coppejans (ATP-109) heeft zondag het grandslamtoernooi van Roland-Garros moeten verlaten na zijn verliespartij in de eerste ronde tegen thuisspeler Nicolas Mahut (ATP-112). De 21-jarige Oostendenaar, die voor de eerste maal op de hoofdtabel stond van een Grand Slam, moest het in drie sets afleggen tegen de ervaren 33-jarige Mahut. Het werd 6-3, 6-4 en 7-6 (7/4) op court n°2. ‘Ik had er meer van verwacht’, zei Coppejans na zijn uitschakeling.

De vierde opeenvolgende Fransman was er teveel aan voor Coppejans, die zich doorheen de kwalificaties loodste naar de hoofdtabel. De jonge Belg, winnaar van het juniorentoernooi in Parijs in 2012, liet mooie dingen zien, maar kon nog geen constante brengen in zijn spel. ‘Ik was niet meteen onder de indruk van de omstandigheden, maar ik had nooit het gevoel dat ik in de wedstrijd zat. Mahut brak voortdurend het ritme en scoorde korte punten. Ik had teveel ups en downs en haalde niet mijn gebruikelijke niveau’, aldus Coppejans.

Onze landgenoot houdt desondanks de uitschakeling wel goede herinneringen over aan zijn eerste Roland-Garros bij de elite. ‘Het was geweldig. Er zaten veel Belgen in de tribunes. Dit smaakt gewoon naar meer.’

Ook Mahut had na de match lovende woorden voor Coppejans. ‘Hij is een levendige speler en heeft een mooie slag in de armen. Ik voorspel hem een grote toekomst.’

Flipkens en Wickmayer stijgen op WTA-ranking, Van Uytvanck zakt

© BELGA

Kirsten Flipkens, die zondag nog werd uitgeschakeld in eerste ronde van Roland Garros door de Russin Elena Vesnina, stijgt wel twee plaatsen op de nieuwe WTA-ranking. ‘Flipper’ staat nu op plaats 71. Ook voor Yanina Wickmayer is er winst.

Wickmayer, die vorige week nog op de 79e plek vertoefde, stijgt nu eentje naar 78. Alison Van Uytvanck, de andere Belgische in de top honderd, moet dan weer inleveren. Van Uytvanck zakt van 88 naar 93.

In de top twintig van het klassement verandert er nagenoeg niets. De Spaanse Garbiñe Muguruza komt als twintigste de top twintig binnen, terwijl de Oekraïense Elina Svitolina (tegenstandster van Wickmayer in de eerste ronde van Roland Garros) eruit tuimelt. Helemaal bovenaan behoudt Serena Williams de eerste plaats. De Amerikaanse leidt voor de Russin Maria Sharapova en de Roemeense Simona Halep. De Tsjechische Petra Kvitova en de Deense Caroline Wozniacki vervolledigen de top vijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer