Direct naar artikelinhoud

Duda wint Poolse presidentsverkiezingen

De conservatief Andrzej Duda heeft vandaag de presidentsverkiezingen in Polen gewonnen. De 43-jarige Duda kreeg 53 procent van de stemmen, blijkt uit exitpolls van onderzoeksbureau Ipsos.

Een Poolse vrouw traditionele kledij heeft haar stem uitgebracht.Beeld reuters

De huidige president Bronislaw Komorowski, die 47 procent van de stemmen kreeg, heeft zijn nederlaag erkend. 'Het heeft niet gewerkt', reageerde hij. 'Ik wens Duda succes.'

Hoewel de economie in Polen flinke stappen maakt, merken veel Polen daar weinig van. Duda heeft beloofd daar werk van te maken. Gezinnen moeten er op vooruit gaan en hij wil de verhoging van de pensioenleeftijd terugdraaien.

In de eerste peilingen stond Komorowski, kandidaat namens de liberale regeringspartij Burgerforum, ruim voor op zijn belangrijkste rivaal. Des te verrassender was het dat Duda, kandidaat namens de conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS), de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won eerder deze maand.

Het is voor PiS bijna tien jaar geleden dat het voor het laatst een grote verkiezingsoverwinning boekte. De opkomst bij de verkiezingen lag rond de 56 procent.

Eerste ronde

Vandaag werd voor de tweede keer deze maand gestemd in Polen. Lees hier het nieuws over de eerste ronde van de verkiezingen, toen tot ieders verrassing de kandidaat van de nationalistische oppositie won met 34,8 procent.