Voorlezen maakt prikkelbare baby rustiger

© Shutterstock

Heb je een prikkelbare baby in huis die vaak huilt, dan kan je kindje weer rustiger worden als je voorleest. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Leiden, zo schrijft de Nederlandse Volkskrant.

vwh

Onderzoekster Heleen Van den Bergh schrijft in haar studie dat ‘temperamentvolle’ baby’s vaak huilen tijdens dagelijkse bezigheden zoals baden en aan tafel zitten. Deze handelingen veroorzaken een negatieve interactie tussen de ouders en hun kindje. Voorlezen kan deze interactie net weer verbeteren.

Deze conclusie baseert ze op resultaten van het project BoekStart, waarbij ouders drie maanden na de geboorte van hun spruit een cadeaubon krijgen voor een boek en een babylidmaatschap in de bibliotheek. Na een periode van zeven maanden hebben baby’s die worden voorgelezen een uitgebreider vocabularium. Bij temperamentvolle kinderen is er nog een bijkomend voordeel: ze ontwikkelen vlotter. Baby’s die snel beginnen te huilen, lopen immers meer risico om achter te blijven in vergelijking met kalme kindjes omdat ze veel gevoeliger zijn voor hun omgevingsfactoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer